Имунолог тврди: Вакцините не се многу ефикасни, многумина се заразија по првата примена доза

„Не е многу јасно што се случува, зошто толку многу луѓе кои ја примија првата доза на вакцина се заразија“, забележува и прашува имунологот Емина Милошевиќ.

Таа апелира до властите во Србија да спроведат потемелно и пообемно истражување што ќе покаже дали проблемот е во ефикасноста на вакцините или во однесувањето на луѓето.

„Знаеме дека повеќето граѓани се вакцинирани со кинеската вакцина. Може да биде дека сме многу неодговорни и исто така може да биде дека ефективноста на таа вакцина не е баш толкава како што се тврди “, вели Милошевиќ, коментирајќи ја вакцината за која се тврди дека е ефикасна за 79 проценти.

Нема официјални информации на кои би можела да се повика таа. Имунологот истакнува дека во нејзината средина има многу примери за оние кои се заразиле по приемот на првата доза. Колегите со кои комуницира укажуваат на сличен проблем.

„Многу луѓе ме контактираат, имам роднини и пријатели кои се заразија по првата доза. Никогаш не можете да бидете 100 проценти сигурни, но знам дека беа претпазливи. Не ми е целосно јасно дали, на крајот на краиштата, имало некој пропуст над инфекцијата“, наведува инфектологот.

Таа наведува дека има случаи на инфекција и по Спутник и по вакцината Фајзер, но најголемиот број српски граѓани сепак примиле кинеска вакцина.

„Тоа би значело спроведување на некое систематско истражување за процентот на оние кои се заразиле по првата, втората или третата вакцина. Дали станува збор само за однесувањето на луѓето или за ефикасноста, неопходен е поголем број испитаници, а не само да го слушнеме тоа од нашето опкружување“, заклучува Милошевиќ.

 

Извор: nova.rs

Можеби ќе ве интересира:

Професор Грозданова: Претпазливи со фајзеровата вакцина пациентите со алергиски реакции и оние со автоимуни заболувања

Ќе исчезне ли некогаш короната: Оптимистички прогнози, но и најлоши сценарија