Професор Грозданова: Претпазливи со фајзеровата вакцина пациентите со алергиски реакции и оние со автоимуни заболувања

Според планот на здравствените власти за имунизација против корона вирусот предвидени се неколку сценарија, а во моментот се реализира оној со релативнио мала достапнопст на вакцините. Професорката, Александра Грозданова, претседател на Коминетот за имунизација во емисијата на Телма ТВ, „Топ тема “ изјави дека кога во македонија ќе пристигнат и вакцините од директниот договор со производителот Фајзер, како и вакцината од АстраЗенека што треба да пристигне преку Ковакс механизмот и секако 200.000-те дози од кинескиот производител Синофарм, тогаш ќе се премине на втората фаза од имунизацијата, односно она сценарио кога постои полумасовна имунизација, каде што ќе се опфатат и другите групи, покрај здравствените работници коијшто сега се приоритет.

Што посочи д-р. Грозданова во однос на безбедноста на вакцините, прочитајте на Фактор.мк

Фото: Фактор.мк