Како да добиете најмногу од животот: Трогателната приказна од детството на актерката Кетрин Хепберн носи силна порака

Трогателна и емотивна приказна за актерката Кетрин Хепберн - како научив каков благослов е давањето!

Љубовта се заснова на давање и примање, но давањето е многу поскапоцено и повредно, му дава посебна цел на животот, прави да се чувствуваме повредни. Постои изрека - „Раката што дава никогаш не е празна“.

За моќта на давање и таа мудрост говори емотивна приказна од детството на познатата холивудска актерка Кетрин Хепберн.

„Еднаш, кога бев тинејџерка, со татко ми стоевме во ред за да купиме билети за циркусот. Меѓу нас и касата имаше само едно семејство. Ова семејство ми остави голем впечаток.

Имаше осум деца, сите веројатно помлади од 12 години. Од облекувањето можеше да се забележи дека немаат многу пари, но облеката им беше уредна и чиста.

Децата беа добро воспитани, сите стоеја во низа два по два зад родителите, држејќи се за рака. Возбудено разговараа за кловновите, животните и се друго што ќе видат таа вечер. Од нивната возбуда можеше да се забележи дека никогаш порано не биле во циркус. Ова ќе биде нов врв во нивниот живот.

Таткото и мајката гордо стоеја на чело. Мајката го држеше за рака својот сопруг, гледајќи во него, како да сакаше да рече: „Ти си мојот витез во сјаен оклоп“. Тој се насмевна и уживаше во среќата на своето семејство.

Продавачот на билети го праша човекот колку билети сака? Тој гордо одговори: „Би сакал да купам осум билети за деца и два билети за возрасни“. Продавачот на билети ја кажа цената. Жената во ист миг му ја пушти раката, ја спушти главата, а усните на мажот се тресеа. Потоа се наведна малку поблиску и праша: „Колку кажа? Продавачот на билети повторно ја соопшти цената.

Човекот немаше доволно пари. Како требаше да се заврти и да им каже на своите осум деца дека нема доволно пари да ги однесе во циркус?

Гледајќи што се случува, татко ми посегна во џебот, извади банкнота од 20 долари и ја фрли на земја. (Не бевме богати во ниедна смисла на зборот!) Татко ми се наведна, ја зеде банкнотата од 20 долари, го потапка човекот по рамо и рече: „Извинете господине, ви падна од џеб“.

Човекот разбра што се случува. Тој не бараше подароци, но дефинитивно ја ценеше помошта во очајна, потресна и непријатна ситуација.

Тој погледна право во очите на татко ми, ја фати неговата рака со двете раце, цврсто ја стисна банкнотата од 20 долари и со треперливи усни и солзи што му течеа по образот, одговори; „Ви благодарам, ви благодарам, господине. Тоа навистина значи многу за мене и за моето семејство“.

Татко ми и јас се вративме во колата и заминавме дома. Со 20-те долари што ги даде татко ми, самите ги купивме билетите.

Иако не успеавме да го видиме циркусот таа вечер, и двајцата почувствувавме радост во нас што беше многу поголема отколку што циркусот некогаш можеше да ни ја даде. Тој ден ја научив вредноста на давање.

Давање повеќе од примање. Ако сакате да бидете поголеми, поголеми од животот, научете да давате. Љубовта нема врска со она што очекувате да го добиете - само она што очекувате да го дадете - и тоа е тоа.

Важноста на давање и благословување на другите не може да се пренагласи, бидејќи секогаш има радост во давањето. Научете да усреќувате некого со давање“.

Кетрин Хепберн (1907 - 2003) беше препознаена од Американскиот филмски институт како најголема актерка во историјата на Холивуд. Таа е водечка актерка во Холивуд веќе 60 години и има освоено многу од најпрестижните филмски награди. Таа беше номинирана за 12 награди Оскар и ја освои наградата четири пати, повеќе од кој било друг актер или актерка во историјата. Во 1960 година, таа доби ѕвезда на Булеварот на славните во Холивуд.


извор: сенса

ФОТО: Инстаграм/screenshot