Како да се разликува инфекција COVID-19 од настинка

Повеќето од заразените со новиот коронавирус - 80 проценти - имаат лесна форма на болеста.

Носителот на инфекција е заразен

Фактот дека инфекцијата е мала кај здрави возрасни лица, научниците сметаат дека тоа е една од главните причини за нејзиното брзо ширење. Во повеќето случаи, СОВИД-19 е обично асимптоматски, луѓето кои не се болни можат да станат носители на вирусот. Епидемијата во Германија започна така.

Како да се препознае болеста

Заедничките карактеристични симптоми на СОВИД-19 се дадени на веб-страницата на Министерството за здравство. Треска, кашлица (обично сува), скратен здив, чувство на затегнатост во градите.

Повремено, можни се знаци на акутна инфекција на синусите или општо чувство на болест без треска. Во лесна болест симптомите исчезнуваат во рок од една недела или две, во тешки случаи шест или повеќе недели.

Како да се направи разлика од COVID-19 коронавирусна инфекција и настинка

СОВИД-19

Ниска треска, лесна главоболка, замор, болки во грлото, кашлица, болки во мускулите, блага настинка, бледило, треска. Ретко течење на носот.

Како да не го мешате COVID-19 со САРС или настинка


Со САРС и обичната настинка, за разлика од СОВИД-19, кашлицата е повлажна од сува и секогаш има затнат нос и течење на носот. Ваквите симптоми со блага треска и блага до умерена главоболка.

Како да не го мешате СОВИД-19 со грипот

СОВИД-19 и грипот се слични: „и двајцата предизвикуваат респираторни заболувања со широк спектар на опции - од асимптоматски или блага до тешка и недај боже смрт“, велат од СЗО. Но, грипот нема скратен здив или други проблеми со дишењето, а температурата е скоро секогаш висока, за разлика од COVID-19.

Ризик фактори:

Сомнителните симптоми вклучуваат каква било клиничка манифестација на акутна респираторна вирусна инфекција, бронхитис или пневмонија во комбинација со епидемиолошка историја.

1.) Сте биле во некоја од земјите со висок или среден ризик регион со зарзани од Ковид -19;

2.) Контакти во последните 14 дена со лице со СОВИД-19 или со оние кои биле лабораториски потврдени со оваа дијагноза;

3.) бликси контакти во последните 14 дена со лица кои се набљудуваат во врска со новиот коронавирус;

Во секој од овие случаи, дури и со благи симптоми на обична настинка, треба да се консултирате со својот лекар преку телефон и да не се лекувате сами.

Невообичаени симптоми на ХОВИД-19 во Германија

Германскиот епидемиолог Хендрик Стрик, кој ги следи скоро сите случаи на КОВИД-19 во Германија, го сподели своето лично искуство во интервју за „ Frankfurter Allgemeine Zeitung “. Според специјалистот, типичен пациент со КОВИД-19 има само благи симптоми. Сувата вознемирувачка кашлица и лесна треска се чести, со 30 проценти од заразените со дијареја.

Исто така, имаше многу необични знаци: околу две третини од пациентите пријавиле нарушување на мирис и вкус. Веќе неколку дена, тие бележат чудни сензации. Ова укажува на тоа дека кај пациенти од Германија, вирусот не само што продира во белите дробови, туку и во гастроинтестиналниот тракт.