Како зимата влијае на нашиот сексуален живот

Недостаток на витамин Д во студените месеци влијае на нашиот сексуален живот

Можеби не сме целосно свесни за тоа, но секоја сезона има свое влијание врз нашот сексуален живот и сигурно тоа го чувствувавте. Денес се фокусираме на зимата и нејзиниот одраз на желбата за секс. Погледнете како студените месеци влијаат врз нас:

Ниското ниво на витамин Д може да доведе до еректилна дисфункција.


Ниското ниво на серотонин ја зголемува сексуалната желба

Серотонинот е важен невротрансмитер за организмот бидејќи помага за регулирање на расположението, нивото на енергија, спиење, сексуална желба и функција. Студијата од 2002 година објавена во „Лансет“ покажа дека серотонинот е обично најнизок во зима. Студијата од 2010 година објавена во списанието Drug, Healthcare and Patient Safetyоткри дека серотонинот може да ја намали сексуалната активност. Со оваа логика, можно е пониските нивоа на серотонин во зима, всушност, да нè поттикнат да имаме повеќе сексуални желби.


Високото ниво на тестостерон исто така го зголемува либидото

Студијата од 2003 година објавена во списанието Клиничка ендокринологија и метаболизам откри дека мажите доживуваат најниски нивоа на тестостерон во текот на годината во текот на летните месеци, кога температурите се високи и се достигнува повеќе сончева светлина во текот на денот. Овие варијации се покажаа навистина сериозни - со разлика од 31% помеѓу најниското и највисоко ниво на тестостерон. Со оглед на тоа што тестостеронот е најблизок хормон до сексуалната желба на мажите, тоа значи дека во текот на летото e поголема веројатноста мажите да имаат повеќе желба за секс во лето, отколку во зимските месеци.


Мажите ги сметаат женските тела попривлечни во зима

Звучи чудно, но логиката е дека во текот на летото мажите се навикнуваат на повидок на поголема голотија, а во зима тоа недостасува и според тоа ја зголемува нивната желба многу повеќе отколку во летните месеци.


Концентрацијата на сперматозоидите е значително поголема во зима

Да се ​​потсетиме на часовите по биологија за некое време. Производството на сперма е најголемо кога тестисите се неколку степени пониски од телесната температура што се јавува во постудените месеци. Научните докази доаѓаат од напис журналот за андрологија, во кој се тврди дека концентрацијата на сперматозоидите е значително поголема во зима и е во многу подобра состојба за зачувување на спермата.