Кардиолог Хаџи-Тановиќ: За да не ви откажат белите дробови поради ковид-19, пијте го овој лек секој ден!

Кардиологот Хаџи-Тановиќ во неговото гостување на „ТВ Прва“, даде јасни насоки во борбата против коронавирусот

Неговите изјави ви ги пренесуваме во целост:

„Тајната е во добра превенција. Кога вашето тело е силно, кога има добар имунитет, може да се бори против сите вируси“.

„Имаме податоци кои велат дека луѓето умираат повеќе од срце отколку од коронавирус. Ова е затоа што сме изложени на стрес, и не се движиме. Ве советувам да правите лесна гимнастика секое утро, а потоа да пешачите. Кога сте на отворено, соблечете се од маската и дишете. Дозволете му на телото да добие кислород. Веднаш штом ќе излезете надвор, длабоко вдишете “.

На новинарско прашање како ќе ги тргнеме маските, кога експертите не советуваат да носиме маски на отворено, лекарот одговара:

„Тоа е глупост. Пропуст. Маската спречува проток на кислород. Кога сте на отворено и кога се движите, тргнете ја маската, оставете му на вашето тело слободно да дише. Носете маски кога сте во затворено. Оние што шетаат низ шума, мора да ги тргнат маските и да дишат “.

„Мојот совет е секој да пие: витамин Ц, витамин Д и аспирин додека трае коронавирусот. Секој ден. Аспиринот е задолжителен и да се пие навечер. Ова ќе спречи колапс на белите дробови кога и ако се заразите од вирусот ковид-19. Значи, кога оперираме луѓе, срцеви пациенти, им даваме аспирин да пијат цел живот! “

На прашањето како да се спречат менталните болести, предизвикани од коронавирусот, лекарот рече:

„Нема причина да се плашиме. Слушајте што ви кажуваат лекарите, внимавајте вашето тело да биде отпорно и здраво. Движете се и пијте витамини. Верувајте дека вашето тело ќе го надмине вирусот ако се заразите. Не зборувајте и не размислувајте само за вирусот ковид-19, постои уметност во животот, спортот… Верувајте во медицината, затоа што оние луѓе кои веруваат во медицината, во заздравувањето, се опоравуваат побрзо и полесно од оние кои не веруваат во тоа. Ако некое лице постојано мисли дека ќе се разболи, дека ќе се зарази, тоа ќе се случи. Верувајте дека ќе го надминете вирусот. Движете се повеќе и грижете се за превенција “, советува д-р Хаџи-Тановиќ.


Фото: screenshoot/Youtube

Можеби ќе ве интересира:

Ковид-19 предизвикува тромбоза, за што треба да бидеме особено внимателни со трудниците: Д-р Борислава Спироска за предизвиците на бременоста во пандемија