„Кажи Драгичка“: Како настанал познатиот израз-Заборавена но интересна приказна

Улиците на Белград познавале жена која ја знаела секоја тајна

Јазикот на Балканот е многу богат, а многу зборови се толку незабележливи, а сепак на интересен начин се вовлекоа во нашиот секојдневен говор.

Еден од изразите што стана дел од секојдневниот говор, но како навестување на другите дека нешто убаво се случило е токму познатиот:

„Кажи Драгичка!“, а потоа возбудено чекаме, без никаков договор, личноста со која разговараме да одговори речиси идентично, погодувате - „Драгичка!“.

Она што многумина не го знаат е дека „Драгичка“ некогаш во дамски фустан се шетала по белградските улици. Да, овој збор има многу интересен карактер и приказна од 1950-тите.

Имено, г-ѓа Драгиќ била жена од светот на белградската елита, но нејзината љубопитна природа не знаела за граници. Таму каде што ќе има „сочни“ приказни, таа застанувала и „се претворала во уво“. Г-ѓа Драгиќ имала „хоби“ по кое ја познавала секоја улица во овој град.

Нејзиното презиме, како што велат, било вистинска слика за оваа интересна жена. Слатка, смешна и драга, а озборувањата ги претворала во вистински слатки приказни.

Г-ѓа Драгиќ собирала информации и ги знаела сите приказни кои биле интересни , па дури и тие кои не биле толку интересни. Како што велат, озборувањата на госпоѓа Драгиќ патувале побрзо од светлината, но била исклучително пребирлива за „убави и помалку убави работи“.

Љубопитната дама обожавала разни вести од приватниот живот на важни луѓе, но сакала да пренесува само среќни и добри вести. Таа успевала да ги прераскаже сите новитети на елитата на толку шармантен и хумористичен начин, што луѓето се собирале само да ја слушаат како зборува, без разлика чии приказни се тие. Таа била совршен раскажувач на туѓите приказни.

Драга Драгиќ сфатила дека е многу тешко да се прераскажуваат приказни од уво до уво, па дошла на идеја за следниот чекор и така во Белград се родил првиот „Gossip Club“ (Клуб за озборување). При влегување во клубот морало да се каже лозинката, а секако таа гласела: „Кажи Драгичка“, од каде всушност доаѓа изреката која и денес ја користат народите кои живееја во поранешна Југославија.

Наместо озборувања, денес овој израз стана предвесник на возбудливи и убави вести. Сликата на г-ѓа Драгиќ полека исчезнала со трач-клубот, но нејзиното малку променето презиме е вистински „црвен тепих“ за убави информации.Извор: Ona.rs