„Ќе си заминам мирно од овој свет“: Нада Обриќ која преживеа три карциноми плаче и зборува за болеста

Нада Обриќ си ја отвори душата и проговори за животните борби со дури три различни видови на рак.

Имено, како што вели, нејзината најголема сила дошла од поддршката на најблиските, а деталите од нејзината лавовска битка расплакалa многумина.

- Јас се чувстувам прекрасно. Што ми недостасува? Работитешто ми се случија, преживеав три рака на три места, а едниот нема врска со другиот. Тоа е тој момент на свеста, дали ќе одиш или ќе останеш, борбата е страшна пред тебе. Ноќите ги поминувате зборувајќи сами со себе. На секој човек му препорачувам дека најстрашното е да падне. Напротив, кога дознав за дијагнозата, во понеделникот дознав, во четвртокот бев оперирана. Кога ќе дојде ноќта и ќе си легнеш сам, хаос ти е во главата.

- Тука се децата и кога ќе видиш колку децата се борат да не го прифатат тој факт, тогаш во некои моменти не знаеш дали тие ме тешат мене или јас нив. Не можам да ја опишам таа желба и решителност да ми помогнат по секоја цена во тие страшни ноќи кога мислиш дека повеќе не можеш... Особено после хемотерапија ослабев 45 килограми. Не можев да одам... Отидов сама за да не гледа ќерка ми. Истото неверување, истиот страв, истиот гнев. Истата молба до Бога, се е исто - низ солзи раскажа Нада и додаде:

- Во таква ситуација најважно е да сте во сигурни раце на лекарот. Децата толку ме разгалија, сфатив како воспитув големи луѓе. Ќе си заминам со мир кога ќе дојде време. Уште не се откажувам... Човек треба да најде причина за да се бори. Неверојатно е како човек сфаќа колку е убав животот. Најдете причина поради која ќе живеете. Ги замолувам сите да одат на лекар штом забележат дека не се чувствуваат добро. Прекрасно е ако ти кажат дека си добро. Инаетот ме водеше во текот на мојот живот, но оној позитивниот. Животот не ме галеше, но секогаш имав некаков позитивен инает - вели пејачката.

Фото: Najboljanarodnamuzika.com
Извор: Najboljanarodnamuzika.com