„КОГА НАШИТЕ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА ИМААТ СТАН ВО СТРАНСТВО, ПРАШАЈТЕ ГИ КОЛКУ ДОЛЖАТ“:Како до стан во Швајцарија и колкави се кириите во ветената земја

Да се ​​поседува сопствен недвижен имот за многумина е најголемиот успех во животот, а да се има стан во странство е посебна приказна. Затоа вложувањето заштеда во купување стан за нашинците во дијаспората е една од главните цели за која често работат две работни места. Меѓутоа, бидејќи становите во Швајцарија се смешно скапи, нашите гастарбајтери сепак претпочитаат да купат „нешто свое“ во Македонија, Србија или друга земја од каде што потекнуваат иселениците.

Како што објасни еден соговорник кој со години живее и работи во Швајцарија, становите во оваа земја позната по Алпите, чоколадото и часовниците се прескапи и речиси невозможно да си ги дозволат нашите луѓе со просечни примања.

Детално на Фактор тука.