Кога некој ќе ве понижи или навреди, одговорете вака: Совети од познат руски психолог

„Ако некој е груб кон вас, насмејте му се директно во лице. Ако останете во добро расположение и не изгубите оптимизам, тоа ќе го порази оној што ве навредил“, рекол некогаш еден мудрец и не можеме да не се согласиме со него.

Луѓе кои имаат намера да ве повредат, најдобро е да ги победите со среќа и позитивен став.

Светот е полн со лути луѓе кои, можеби без размислување, кажуваат зборови на соговорниците што можат да ги повредат нивните чувства. Честопати ќе чуете прашања од типот на  „Зошто сте се здебелиле толку многу?“, „Кога ќе се ожените?“, „Зошто сè уште немате работа?“ ... Овие луѓе секогаш мислат дека знаат повеќе за вашиот живот отколку што вие.

Најдобрата одлука што може да ја донесете е да ги игнорирате нивните коментари, но ако сепак сакате да победите во овој разговор, одговорете на грубите прашања вака:

Познатиот руски психолог, Михалков, има генијален метод кој ќе го остави без текст секој што ќе се осмели да ви постави непристојно прашање или има намера да ги повреди вашите чувства:

Благодарам

Со едноставно „благодарам“ ќе му кажете на соговорникот дека не сакате да зборувате на таа тема и дека не сакате да влезете во никаква дискусија со него. Тој сигурно ќе се замине од оваа реакција и ќе остане без дополнителни прашања.

Го ценам вашето мислење, но не се согласувам со вас

Одговарајќи на грубоста со овој начин, покажувате дека сте попаметни, поизбалансирани од соговорникот и нема да паднете на негово ниво. Самодовербата целосно ќе го порази соговорникот.

Дали навистина очекувате да одговорам на тоа прашање?

Фраза како оваа може брзо да го олади арогантниот соговорник, особено ако комуницирате во јавноста. Наместо да се оправдате за своите постапки, одговорете вака на тоа прашање и соговорникот никогаш повеќе нема да помисли да биде груб кон вас.

Во право си

Секој што има намера да нè повреди со зборови очекува бурна реакција. Ако се согласите, донекаде иронично, со нивната изјава, тоа целосно ќе го победи.

Смеа

Ако не се чувствувате како да сакате да зборувате, само насмевнете се. Оваа реакција дефинитивно ќе го остави зачуден соговорникот.