Короната ќе помине, другите болести ќе пламнат: Алармантно предупредување на лекар

Ниш бележи зголемување на бројот на заразени лица со вирусот ковид-19 од ден на ден, а градскиот кризен штаб ја оцени епидемиската состојба во тој град како извонредна, со тенденција да се претвори во катастрофална.

Директорот на КЦ Ниш, Зоран Перишиќ, за „РТС“ вели дека огромен број пациенти се постари луѓе кои се заразиле од нивните помлади членови на семејството и дека се повеќе пациенти имаат потешка клиничка слика.

Д-р Перишиќ истакна дека капацитетите во ковид болниците се пополнуваат многу брзо.

- Клиниката за инфективни болести е практично полна, а третиот кат што го ослободивме и сакаме да го задржиме засега е во не-козидна функција, а четвртиот кат е со 85% зафатеност. Имаме уште простор. Треба да се земе предвид дека имаме и болница во Крушевац, така што ги користиме и тие капацитети. Бројот на нови пациенти е голем секој ден - вели Перишиќ.

Кога еден ден ќе помине ковид, тој нагласува „буквално сите овие болести што беа присутни ќе пламнат“.

- Се обидуваме да работиме и на едното и на другото. Во овој момент, ние исто така опфаќаме и големи болници од југот на Србија, кои се во системот на ковид - Пирот, Лесковац, Врање. И сите тие тешки пациенти доаѓаат тука во Ниш и соодветно се згрижени тука - нагласува Перишиќ.

Тој посочува дека огромен број на пациенти се стари лица кои биле заразени од нивните помлади членови на семејството.

- Тоа е класична епидемиолошка приказна што ја слушаме тука во КЦ. За жал, тоа е исто така одраз на оваа ситуација и нашето однесување. Доминира постарата популација, за жал тие се претежно меѓу оние кои фатално ја завршуваат борбата со вирусот ковид-19, има и помлади. Во овој бран е типично дека има сè повеќе пациенти со многу сериозна клиничка слика - заклучи Перишиќ.

Поради сериозната епидемиска состојба во Ниш, градскиот кризен штаб нареди зголемена работа на Комуналната полиција и комуналните инспектори.

Исто така беше наредено ЈКП „Горица“ и „Тржница“ да преземат поригорозни мерки, тие се одговорни за пазарите и гробиштата.

Досега се дадени повеќе од 45.000 вакцини во Ниш, а меѓу нив, близу 28.000 лица ја примиле втората доза.


Фото: Youtube/PrintScreen/Belle amie

Можеби ќе ве интересира:

Ќе штити со години: Руски научници работат на вакцина против корона која развива клеточен имунитет