Ковид прсти: Можен нов редок симптом на коронавирус

Кај некои млади пациенти, овие појави на прстите од стапалото може да бидат првиот - или единствен - знак на КОВИД-19.

Лекарите идентификуваа уште еден необичен симптом на коронавирус: виолетови или сини прсти кои изгледаат потечени и чувствуваат болка на допир. Наречени „КОВИД прсти“ од дерматолозите, експертите велат дека лезиите се јавуваат кај помладите луѓе - понекогаш како прв или единствен знак на КОВИД-19.

„Не е невообичаено, кога постои вирусен процес, да се појават кожни манифестации“, објаснува м-р Ејми Палер, одделението за дерматологија на Northwestern University и еден од првите дерматолози што го поврза овој симптом со КОВИД-19. „Ова не е само кај постарите деца, иако го гледам особено на возраст меѓу 11 години и кај деца кои одат на колеџ“.
Д-р Палер потенцира дека ова е „рано набљудување“, што значи дека не постои убедливо истражување за симптомот и дека доказите се чисто анегдотски во овој момент. И не секој со овој симптом излегол по тестирањето позитивен на вирусот, така што не е целосно јасно како или дали овие лезии се директно поврзани со Ковид-19. „Дали го детектираме премногу доцна, и можеби во првите неколку дена, кај некои лица постои активен вирус?“ , вели д-р Палер. „Или, тоа е навистина знак на [постепено закрепнување]? Ние тоа навистина не го знаеме. “

Ова не е прв проблем но кожата поврзан со Ковид-19. Еден мал извештај од март, составен од дерматолози кои работеле со 88 пациенти со коронавирус во Италија, покажа дека 20% од тие луѓе имале симптоми поврзани со кожата. Најчеста состојба на кожата кај овие пациенти бил црвен, трнлив осип.
„Знаеме дека има повеќе од ова и се сомневаме дека може да биде поврзано со Ковид-19“, вели д-р Палер, но потребни се повеќе тестови пред да се воспостави каква било конечна врска. Еве сè што докторите знаат за „Ковид прстите“ до сега - и што да направите ако се појави овој симптом кај вас.

Како изгледаат „Ковид прстите“?

Ковид прстите изгледаат многу како смрзнатини или пернио, воспалителна состојба на кожата која предизвикува рани. Ова остава областа да изгледа подуена и обезцветена, често црвена или виолетова, вели д-р Палер. Прстите, исто така, може да се чувствуваат чувствителни, да чешаат или да бидат болни, а можеби дури и како да горат. Бидејќи симптомот тече по својот пат, засегнатата кожа може да почне да попушта и да се лупи додека се лекува.

Лезии се појавуваат на дното или на врвовите на прстите, а може да се манифестираат и на прсти, иако тоа е поретко, објаснува м-р Ебинг Лаутенбах, шеф на заразни заболувања на Медицинскиот факултет Перелман на Универзитетот во Пенсилванија.

Уште повеќе, пациентите честопати добиваат Ковид прсти без други знаци на коронавирус, како треска, сува кашлица или останување без здив. „Скоро сите лица кои имаат Ковид прсти немаат никакви симптоми што би се однесувале на КОВИД-19 “, објаснува д-р Палер.

Зошто коронавирусот може да предизвика Ковид на прсти?

Еспертите се сомневаат дека проблемот со кожата може да биде резултат на природниот воспалителен одговор на телото на вирусот или „проблемите со згрутчување на крвта кај луѓе со инфекции на КОВИД-19“, вели др. Лаутенбах.

Бидејќи Ковид прстите се почести кај младите луѓе, што може да послужи како поим. „Знаеме дека имунолошкиот одговор, генерално, станува помалку стабилен кога старееме“, објаснува д-р Лаутенбах. За возврат, Ковид прстите може да бидат знак на „брз имунолошки одговор“ на вирусот, но потребни се повеќе истражувања за да се знае со сигурност.

Дерматолозите се сомневаат во слична врска кај пациенти со КОВИД-19 кои развиваат осип на кожата, секако. „Ние не разбираме точно зошто, но многу вируси кои предизвикуваат инфекции на горниот респираторен тракт, исто така, предизвикуваат осип на кожата позната како егзантеми“, вели Џошуа Зејхнер, директор на козметички и клинички истражувања во дерматологија во болницата „Монт Синај“ во Њујорк. „Можеби ова се е резултат на тоа што нашиот имунолошки систем реагира на вирусот или вирусот може да има директен ефект врз самата кожа“.


Што треба да сторите ако мислите дека имате Ковид прсти?

Добрата вест: Ковид прстите може да бидат знак дека телото е во движење. „Имаме многу малку информации за тоа дали има зараза со ова нарушување“, објаснува д-р Палер. „Немаме силен доказ дека постои активен вирус кај тие луѓе“.

Плус, симптомот најверојатно сам ќе се повлече. „Тие обично се расчистуваат во просек, по околу седум до 10 дена“, објаснува д-р Лаутенбах. Ако има непријатна болка или оток, д-р Палер препорачува нестероидни антиинфламаторни медикаменти. За чешање, тематски кортикостероиди како Кортизон работат добро.

Бидејќи лекарите не знаат точно кога можат да се појават лезиите за време на прогресијата на болеста, не е лошо да се добие второ мислење од дерматолог, доколку лековите преку шалтер не помагаат. Проблемите со кожата можат да бидат предизвикани од разни иритации - и можно е овие пациенти да се бават со нешто друго во целост. Д-р Палер исто така вели дека е клучно да се разговара со лекар доколку се присутни други симптоми на КОВИД-19. Оттаму, треба да ве водат на следните најдобри чекори.

Важно е да се запамети дека Ковид-19 е нов вирус и има многу експерти сè уште не знаат за тоа, вклучувајќи ги сите начини на кои влијаат на организмот. Д-р Лаутенбах вели дека откривањето на некои симптоми - надвор од респираторни проблеми и треска - ќе потрае. „Бидејќи учиме повеќе, како што гледаме повеќе пациенти, и како што се опишуваат повеќе [симптоми], учиме за различни други работи што се чини дека се поврзани со текот на болеста“, вели тој. „Ова е само последно во овие примери“.


Извор: oprahmag.com

Каде почнува инфекцијата на коронавирус во телото: Научниците прецизно го идентификуваа местото во носот