Кралицата Елизабета II: Држи шест Гинисови рекорди

Кралицата Елизабета Втора се приближува кон стотата година, а за време на нејзиниот живот досега успеа да влезе во Гинисовата книга на рекорди шест пати. 

1.Најстарата британска кралица
Кралицата Елизабета Втора наполни 94 години на 21 април 2020 година.
Нејзината прабаба, кралицата Викторија претходно го држеше рекордот на 81 година.

2.Друг рекорд е дека таа е владетел на 116 земји на Комонвелтот, со 139 милиони жители. Елизабета Втора е прикажана и на монетите на 35 земји. Ниту едно лице не добило таква чест од ваков обем.

3.Нејзиното Височество владее најдолго време од сите монарси во историјата - во 2015 година го сруши рекордот на кралицата Викторија, која владееше 63 години.

4.Пред седум години, Елизабета Втора официјално стана најстариот монарх на нашето време, по смртта на кралот на Саудиска Арабија, Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд, кој беше 90 години во моментот на неговата смрт.

5.Пред осум години, таа беше прогласена за најбогата кралица - тогаш нејзиното богатство беше проценето на 310 милиони фунти, а оваа сума се надоместува со приходите од недвижен имот, накит и уметност.

6.Кралицата Елизабета е најдолгиот жив монарх во светот. Рекордот претходно го држеше кралот Бумибол Адуладеј од Тајланд, кој почина по 70-годишното владеење на 13 октомври 2016 година. Најдолгиот владетел на сите времиња е Луј XIV од Франција, кој владеел 72 години и 110 дена, од 14.05.1943 година до 1 септември 1715 година.

извор:exress

-Достојно стареење: Како се негува Елизабета Втора?
-(ФОТО) Докази дека Принцезата Шарлот е мини Кралица Елизабета II