Лесни и вкусни: Рецепт за посни ванилици
Ванилиците можат да бидат вкусни дури и кога се посни.
Состојки:
– 200 гр маргарин
– 300 гр меко брашно
- зачини по вкус: ванилин шеќер, цимет, кора од портокал или лимон...
Полнење:
– тегла мармалад по избор
– 2 лажички екстракт од рум
Подготовка:
Соединете ги сите суви состојки, додадете сечкан маргарин и замесете тесто. По потреба додадете 1-2 лажици вода (ако тестото не може добро да се замесе).
Спакувајте го тестото во кеса и чувајте го во фрижидер околу половина час.
Расукајте го со дебелина од три милиметри, посипете го со ванилин шеќер и цимет, изматете го, исечете го на саканите форми и печете на 150-160 степени најмногу 10 минути.
Соединете мармалад и рум и спојувајте по две бисквити.
Следниот ден валкајте ги ванилиците во шеќер во прав, но само околу рабовите (не цели).
Извор: n1info.rs