Љубиша го победи ракот со ова: Денес има голема плантажа и расадник со нив

НИШ - Љубиша Јовановиќ од околината на Ниш и неговото семејство се свртеа кон посериозно производство на црвени бобинки откако, како што рече, го излекувале од рак на дебелото црево.

Благодарен, бидејќи, меѓу другото, гоџи бобинките му помогна да се излекува, тој реши да започне посериозно производство со сопругата и синовите. Синовите Немања и Никола, инженери за овошје, практично го применија своето знаење за да подигнат плантажа и расадник на лековити плодови на југот на Србија. Изградија плантажа, започнаа да истражуваат, студираат, продаваат овошје и садници, пишува Агроклуб.

Јовановиќ е единствениот во Европа што има црно гоџи

Гоџи расте како грмушкаво дрво, достигнувајќи висина од два до три метри. Задолжителна мерка на грижа секоја пролет е кастрење, кое ја обликува крошната во форма на чадор. Плодовите се сочни, портокало-црвена боја, триаголник, долги до три сантиметри. Специфичен слатко-кисел вкус.

Тие имаат 11 сорти на гоџи во расадникот и експериментален насад, а единствените во Европа имаат црни гоџи бобинки, кои се едни од најлековитите и најпрофитабилните растенија денес.

"Редок, најскап и многу лековит растителен вид. Засега, малку е познато и сè уште недоволно проучено. Специфичната жетва на црни бобинки се прави со пинцети со дршка за да се избегне истекување на сок и оксидација", вели Љубиша.

Црните бобинки се богати со антоцијанини и олигомерни проантоцијанидини (OPC) 3690 mg на 100 грама.

Еден од многу моќните антиоксиданти кои се наоѓаат во природата, кој има способност за брзо и ефикасно исфрлање на слободните радикали од телото. Богат извор на железо и други витамини и минерали. Дневна доза од три до шест грама.

Гоџи може да се одгледува на земјишта кои се поплодни и на сончеви терени. Успева на надморска височина од 100 до 1.000 метри.

Се одгледува на плантажи и во градини за свои потреби. Може да се сади цела година од март до доцна есен. Растојанието по ред е еден метар, а помеѓу редовите 2,5 м. Потребни се столбови и жици (решетки) за подигнување на плантажата систем капка по капка,“, вели Љубиша.

Цвета од јуни до ноември, зреењето на плодовите е сукцесивно. Бербата се прави рачно во мали саксии за да се избегне оштетување. Тие можат да се чуваат замрзнати подолго време. Тие се сушат на сонце во тенок слој.

Ги дава првите плодови во годината на садење, во втората година има околу еден килограм овошје по дрво, во третата година три килограми овошје. Секоја наредна година, наталитетот се зголемува тројно.

Со хектар од 4.000 садници и откупна цена од пет евра за килограм, очекуваната заработка во третата година е околу 60.000 евра по хектар. Гоџи бобинки со нивниот вкус и неодоливо убав изглед се консумираат свежи и суви. Препорачаната дневна доза на црвени гоџи бобинки е од 20 до 50 грама, а црната од три до шест грама.

Гоџи бобинките се нарекуваат свето растение поради нивните лековити својства. Тие се по потекло од Тибет. Бобинките се богати со витамин А.

Гоџи бобинките се сметаат за храна со најмногу хранливи материи, богата со есенцијални аминокиселини, витамин Ц, елементи во трагови, железо, бакар, калиум, цинк. Еден од најбогатите извори на витамин А и каротеноиди.


Извор: agroklub.rs / Marija Spasić)