Луѓето не можат да поверуваат колку години има Стоја: Кога ќе го слушнете ова, ќе бидете фрапирани

Долги години е дел од забавната сцена

Стојанка Новаковиќ е српска пејачка најпозната по нејзиното уметничко име Стоја.

Новаковиќ е родена како ќерка на Милан и Катица во селото Перлез, во Зрењанин во северна Србија. Таа пораснала во Перлез, каде што живеела до својата 25-та година. Таа покажала чувство за музика уште од рана возраст; пеела прв глас во училишниот хор, а студирала и фолклор. Основно училиште завршила во Перлез, а средно во Зрењанин.

Стоја аматерски почнала да пее во 1987-ма година, во кафеани и дискотеки. Во 1997-ма година, таа започна да го снима својот прв албум, за германската издавачка куќа Лазаревиќ продукција. Нејзиниот деби студиски албум, со симболично име „Kako je meni sada“, беше објавен во 1998-ма година. Првиот албум веднаш се покажа како многу успешен. Подоцна во истата година, таа потпиша договор со Гранд продукција и го издаде својот втор албум - „Ćiki, Ćiki“ (1999).

Стоја првпат се омажи на 16 години, стана мајка на 17 години, а вдовица на 19 години кога нејзиниот прв сопруг загина во сообраќајна несреќа во 1991-ва година, со што заврши нивниот тригодишен брак.

View this post on Instagram

A post shared by (@stoja_institucija)


Периодот по неговата смрт ѝ бил многу тежок финансиски.

За прв пат стана баба на 33 години кога се роди Милица, првото дете на нејзиниот син Милан. Две години подоцна (2007), Милан го доби второто дете, синот Филип, со сопругата Марина Новаковиќ.

Стоја е родена на 4-ти јуни 1972-ра година, што значи дека има 51 година

Извор: www.espreso.co.rs