Неда Украден ги засука ракавите на Аранѓеловден: Поради овој зачин кој го додава во сармата ѝ дава врвен вкус
Неда на својот Инстаграм профил често објавува фотографии со семејството
Неда Украден со години е позната како една од најубавите жени на српската јавна сцена.
Пејачката е позната по младешкиот изглед и витката фигура иако веќе навлегува во осмата деценија.
Покрај способноста и талентот за пеење, Неда покажа и дека е феноменална домаќинка.
Таа на својот Инстаграм профил сподели како ги витка сармите во чест на Аранѓеловден.
Аранѓеловден е совршен момент за собирање на семејството, уживање во традицијата и секако незаборавната храна. А кога станува збор за сарма, нема ништо поубаво од тоа кога искусните домаќинки, како Неда Украден, ќе ги засукаат ракавите и ќе донесат нешто посебно на трпезата. Неда откри тајна што ја знаат многу домаќинки - ловоровиот лист е зачин кој на сармата и дава врвен вкус и незаменлива арома. Додадете го во вашето јадење и уживајте во богатството на вкус што доаѓа од традицијата, но со мал трик што го прави уште поспецијален.
Ловоровиот лист е многу повеќе од само зачин - неговата богата, суптилна арома му дава на секое јадење посебен шмек. Но, ловоровиот лист не е единствената причина поради која Неда на Аранѓеловден ги маѓепса сите со своите сарми. Во продолжение ви го пренесуваме нејзиниот омилен рецепт за сарма, заедно со совети кои ќе ви помогнат да ја направите секоја порција совршена!
Рецепт за сарма со ловорови листови
-Состојки за сарма:
450 гр мелено месо
1 мала главица кисела зелка
60 гр суво месо
60 гр ориз
1 мал кромид
2 чешниња лук
½ лажичка црвен пипер
сол и бибер по желба
1 ловоров лист
Подготовка на сарма:
Одделете ги листовите од главата на зелката и отсечете го коренот. Сувото месо исечкајте го на ситни парчиња и динстајте го со исчистени и исечкани коцки кромид и лук. Оставете ги состојките да се изладат и измешајте ги со мелено месо, суров ориз, црвен пипер, сол и бибер.
Листовите зелка наполнете ги со месо, замоткајте ги и пресвиткајте ги рабовите, повторувајќи се додека не ја потрошите целата сменса. Сармите ставете ги во длабоко тенџере, ставете ловоров лист, а евентуално ако ви остане зелка, исецкајте ја на тркалца и ставете да се готви заедно. Со вода, прелијте ја сармата. Гответе на тивок оган, околу 90 минути.
Совет: Ловоровиот лист најдобро е да го ставите во сармата на неколку парчиња, за да можете лесно да го извадите пред да го послужите јадењето, бидејќи е премногу силен за директно јадење.
Уживајте во вкусот на традицијата со совршени сарми кои ќе ги сакаат сите, благодарение на една мала тајна што Неда Украден ја користи со години!