Мајка ги продала родените деца за 100 денари: Сопствениците ги мачеле и тепале, живееле во пекол, а една фотографија сè уште е симбол на нивниот тажен живот

Тие често биле врзувани со синџири во штала и принудени да работат на полињата со часови...

Во далечната 1948 година во Чикаго се појавила шокантна реклама – „Четири деца на продажба. Распрашајте се внатре“.

На огласот била прикачена слика од децата до знакот. Децата седат на скалите до куќата, а зад нив стои жена со едната рака на лицето, како да тагува за децата ставени на продажба.

Фотографијата не била исценирана, туку реална и децата биле навистина на продажба. Нивните родители, Реј (40) и Лусил Чалафу (24), двајцата биле невработени и живееле во сиромаштија. За малку ќе ги избркале од домот затоа што не ја плаќале киријата.

До 1950 година, семејството целосно се распаднало. Реј заминал, а Лусил живеела со човек кој не сакала да има ништо со нејзините деца.

@coldhouse.studio The Story Behind This Shocking Photo #storybehind #photo original sound - studio six

Каде се децата?

Судбините на овие деца била далеку од хармонична, но сепак успеале да го најдат своето место под сонцето. Нивните ќерки Лана и Сју Елен биле посвоени, додека нивната ќерка Рејен и синот Милтон биле продадени за 2 долари (околу 100 денари).

Нивниот син Дејвид, кој во тоа време сè уште бил во утробата на неговата мајка, исто така подоцна бил посвоен од Хари и Луела МекДаниел кои живееле во Индијана. Тие му дале топол и полн со љубов дом каде што пораснал со двајца постари браќа кои исто така биле посвоени.

Дејвид се истакнал во училиштето и во спортот. Тој бил пофален по завршувањето на средното училиште и добил стипендија, платена школарина на Државниот универзитет Пурдју во Индијана каде студирал инженерство. Подоцна се приклучил на IBM како компјутерски програмер и работел за нив 35 години. Се оженил и имал три деца.

Одржувал контакт со некои од неговите биолошки браќа и сестри, особено Милтон и Рејан кои живееле во негова близина. Тој им помогнал да се справат со трауматичното минато и ги поддржал финансиски и емотивно.

Дејвид починал од рак во 2014 година, на 65 години.

Неговото семејство го паметело како љубезен, дарежлив и скромен човек кој ги надминал тешките почетоци и ги остварил своите соништа.

Сурово минато

Рејен Милс и нејзиниот брат Милтон биле продадени на семејството Зотман на 27 август 1950 година. Нивните имиња биле променети во Беверли и Кенет. Иако ситуацијата на нивната родена мајка била тешка, нивниот нов дом не бил многу подобар.

Тие често биле врзувани со синџири во шталата и принудени да работат на полињата со часови. Милтон се сеќава дека неговиот нов татко го нарекувал „роб“, етикета што ја прифатил во тоа време бидејќи не разбирал што значи тоа.

Рејен го напуштила домот на 17 години, набргу откако поминала низ брутално трауматична ситуација. Како млада тинејџерка била киднапирана и силувана, што резултирало со бременост. Ја испратиле во дом за бремени девојчиња, а нејзиното бебе било дадено на посвојување кога се вратила.

Како што растел Милтон, тој реагирал на тепање, гладување и други малтретирања со насилен бес. Судијата го оценила како опасен за општеството, поради што поминал неколку години во душевна болница откако бил принуден да избере помеѓу таа установа и поправен дом.


„Таа никогаш не се извини“

Браќата и сестрите не знаеле што се случило со Лана и Сју Елен, но успеале да се поврзат со нив години подоцна преку социјалните мрежи. Лана починала во 1998 година од рак, но Сју Елен Чалифо сè уште била жива.

Сју Елен пораснала недалеку од нејзиниот оригинален дом, растејќи на Источната страна на Чикаго. Нејзиното мислење за нејзината биолошка мајка било дека „таа мора да гори во пеколот“.

Жената на фотографијата се премажила откако продала/подарила пет деца и добила уште четири ќерки. Кога нејзините други деца на крајот дошле да ја видат, таа рекла дека целосно ѝ недостига љубов кон нејзините отуѓени деца и дека жали што ги напуштила.

Дејвид МекДаниел го бранел студенилото на мајка си како доказ за еден поинаков, тежок свет. „Штом ме виде мајка ми, ми рече: „Изгледаш исто како татко ти“, рече МекДаниел.

„Таа никогаш не се извини. Тогаш тоа беше опстанок. Кои сме ние да судиме? Сите ние сме луѓе. Сите грешиме. Таа размислуваше за децата, не сакала да умрат“.

Милтон имал поинаков став за ситуацијата: „Мојата родена мајка, никогаш не ме сакаше. Таа не се извини што ме продаде. Толку многу ме мразеше што не и беше грижа“.

Фото: Freepik.com
Извор: Najzena.alo.rs