МАКЕДОНКА: Значење на името и какви личности се оние кои го носат

Според христијанскиот календар оригиналната форма на името Македонка е Μακεδόνια.

Името има грчко или словенско потекло.

А значење на името се поврзува со жена од Македонија.

Македонка е женска форма од името Македониј.

Сите жени кои го носат ова име, празнуваат именден на 24 март на празникот Свештеномаченик Пиониј Смирнски, и со него мачениците Асклипијад и Лин и маченичките Македонија и Сабина (250).

Како варијации на името Македонка, се имињата Дона и Донка.