Ања е родена без анален и вагинален отвор и со две матки: Оперирана е 24 пати откако е родена

Моделот Ања Кристоферсен, која сега има 25 години, боледува од вродена состојба во која уринарниот, гениталниот и дигестивниот тракт се спојуваат, оставајќи еден отвор во карлицата каде што треба да има три.

Клоакална аномалија е сложена малформација забележана кај женски пациенти и се појавува кај една од 50.000 жени. Ректумот, вагината и мочен канал се споени заедно, формирајќи еден заеднички канал кој се отвора во еден отвор кој се наоѓа таму каде што вообичаено е женскиот мочен канал.

Ања има и две матки.

Во серија клипови на TikTok, една млада жена ги опишува катастрофалните ефекти што состојбата ги имала врз нејзиното тело; вклучувајќи 25 операции и доживотни проблеми со инконтиненција, инфекции на уринарниот тракт и пневмонија.

- Пораснав со убедување дека можам да правам се што ќе помислам, и покрај мојата вродена состојба. Тоа не мора да влијае на квалитетот на вашиот живот и на соништата што можете да ги остварите.

Ања сега е модел, шета по модните писти на модната недела во Амстердам. Таа, исто така, се залага за други жени кои страдаат од клоакалната аномалија, судејќи според нејзината биографија на TikTok.

Кога се развива фетусот, се одвојува еден канал за гениталниот, дигестивниот и уринарниот тракт. Но, во случаи на клоакална аномалија, овој процес на одвојување не се одвива, што резултира со еден отвор.

Нејзината прва операција била извршена речиси веднаш по раѓањето, и лекарите вршеле колостомија и везикостомија за да создадат отвори на абдоминалниот ѕид за да овозможат измет на столицата и урината.

На седум месеци, лекарите и ја оперираа карлицата, правејќи рез до 'рбетот за да одвојат три тракта и да направат стандардни отвори. Оттогаш, таа имала околу 24 дополнителни операции, вклучувајќи реконструкција на карлицата и стомачни проблеми, меѓу другото.

@anjachristoffersen No matter how many times I talk about this I still feel vulnerable. Being born with one pelvic opening instead of three is a very strange thing to try and explain. While I may use humour to hide behind the tougher bits, it has been a challenge to manage a lifelong rare and complex medical condition that was framed as something you were born with and could be ‘fixed’.  #pelvicreconstruction #colostomy #vesicostomy #vacterl #fyp pink and white frank ocean - sped up sounds

А уринарната и цревната инконтиненција е постојана борба, бидејќи таа нема природни мускули во ректумот или анусот.

Ања е родена и со недоволно развиен хранопроводник, што значи дека храната не може да стигне до нејзиниот стомак. Абнормална врска помеѓу душникот и хранопроводникот дозволува храната да влезе во дишните патишта. Сето ова било забележано при раѓање.

Лекарите не знаат со сигурност што ја предизвикува овааклоакална аномалија, но се верува дека се јавува случајно.

Клоакална аномалија може да предизвикаат инконтиненција и предиспозиција за инфекции на уринарниот тракт. Тие исто така може да доведат до запек, интестинална опструкција и абнормалности на 'рбетот. Клоакалните абнормалности, исто така, може да предизвикаат урината да патува назад во бубрезите, предизвикувајќи оштетување. Тоа може да се открие со ултразвук во бременоста, како што беше случајот со мајката на Ања, но најчесто се дијагностицира кога ќе се роди бебето.

- Имав среќа што беше рано дијагностицирано, па лекарите можеа да се подготват за моето доаѓање. Тие не беа сигурни за сериозноста на мојата состојба, но успеаја да соберат добар тим како подготовка за моето раѓање.

Лекарите морале да ги реконструираат респираторните и дигестивните патишта на Ања и да и ја реконструираат карлицата. Без тие операции таа немало да преживее.

Фото: Инстаграм
Извор: Ona.telegraf.rs