МАРТА: Значење на името и какви личности се оние кои го носат

Името Марта е со еврејско потекло.

Значење на името: госпоѓа, владетелка, од (мар) - господар.

Името Марта е многу старо и доаѓа од војнички збор што значи „господарка“, „дама“ и „госпоѓа“.

Марта е библиско име и се појавува во Новиот завет како сестра на Марија од Витанија и Лазар.

Според Евангелието според Лука 10:38, Исус ја посетува куќата на Марта:

- Додека одеа по својот пат, тој влезе во едно село. Една жена по име Марта го внела во куќата.

Постојат и теории дека ова име доаѓа од името на календарскиот месец „Март“, и дека значи пролет, топлина и светлина.

Името Марта има многу значења, а ова се само некои од нив: „таа што е од благородничко потекло“; „таа што е родена за големи дела“; „таа што владее и која командува“; „таа што е родена да биде елегантна“; „таа што има добри манири и која е дама“; „таа што има став на кралица“; „онаа која е третиран како кралица или принцеза“.

Според јулијанскиот календар, Света Марта се слави на 4 јуни , а жените со ова име го слават именденот на 19 април.