Милош ја најде мајка му преку Фејсбук: Ти ме роди, но јас никогаш нема да можам да те викам мамо

Зденка Мијаиловиќ во далечната 1992 година имала син кој бил даден на посвојување. Оттогаш не го видела. Сепак, Милош Дубљевиќ преку Фејсбук успеал да ја пронајде својата биолошка мајка.

Некогаш дете од само две години, а денес 34-годишен маж повторно се најде во прегратките на мајка си и за прв пат виде како таа навистина изгледа. Нивната средба беше полна со емоции, насмевки и солзи, а двајцата имаа само едно да кажат: „Ова е судбина!“

Мајката на која и е одземен синот објасни како Центарот за социјална работа иѝго одзел првороденото дете.

- Решив да одам во Германија кога Милош имаше две години. Тоа беше времето кога започна војната во Југославија и решив да создадам услови за живот за себе и за моето семејство и за тие да дојдат таму. Сепак, немаше шанса бидејќи воведоа визи. Немаше автобуски линии, авиони... Милош остана со татко му. Сепак, го оставил сам, а дете ко дете за момент се качило до работ на прозорецот. Го видел еден сосед, полека се приближил и го симнал од таму за да не падне. Еден од соседите пријавил се.

Не ни верува ни сега дека ќе го најде, доколку нејзиниот среден син, додава, не и го честитал роденденот на Фејсбук.

- Милош го знаеше моето име, но не знаеше каде сум. Еден далечен братучед по татко му дал информации за мене. Ме бараше и на социјалните мрежи, каде го најде профилот на мојот друг син. Ја виде својата објава за мојот роденден и по некое време добив порака: „Конечно ја видов мајка ми“. Бев шокирана од неговите зборови. Бев исполнета со страв и неверување бидејќи не знаев каков е неговиот став за се што се случуваше. Што мисли за мене... Тогаш почнавме да се допишуваме. Но, тој веднаш ми даде надеж и утеха затоа што напиша дека не држи бес против мене, дека не ме осудува и дека времето ќе направи се за нас... Мојата среќа никогаш не заврши. Ги спакував работите и дојдов во Србија конечно да го гушнам првиот син - вели Зденка.

Тоа беше аларм за полицијата и Центарот за социјална работа, бидејќи јас бев во Германија, а неговиот биолошки татко, кај кого престојуваше, не беше дома. Го остави сам. Тоа било причина социјалниот работник да го земе и веднаш да го даде на посвојување. Никој не ме извести, само го одведоа и до ден денес не сакаа да ми кажат кои се посвоителите. Најголем проблем во потрагата беше неговото ново презиме кое го доби, а јас не го знаев.

Милош изјавил дека луѓето кои го посвоиле ги доживува и ги чувствува како негови родители и дека ја почитува Зденка.

„На 13 години дознав дека сум посвоен, после тоа се прашував дали да ја барам мајка ми. Моите родители ми рекоа дека не ме известиле порано за тоа која е мајка ми, во страв дека ќе ги остави.

Мајката што ме посвои ми кажа пред да почине дека можам да ја најдам Зденка, но да не ја заборавам. Ги сакам родителите кои ме посвоија и ги гледам како мои родители. Кога ја прочитав книгата на Зденка, се двоумев дали да ја запознаам, бидејќи се чувствував разочарано.

Не ја обвинувам за ништо, но не можам да заборавам кој ме одгледал и не се чувствувам како дел од нејзиното семејство. Зденка ми е драга, но не можам да ја наречам мама бидејќи 30 години не знаев ништо за неа“, изјави Дубљевиќ.

Посвоена е и Зденка

Зденка во интервју откри дека и самата е посвоена, а тоа веќе по излегувањето од болница.

- Имав среќа да ме посвои личност која беше повеќе од мајка. Таа почина во 1992 година, кога отидов во Германија. Како мене, така и Милош имаше добра судбина со мајката која го посвои. Затоа, после се што поминав во животот, решив да ја напишам книгата „Осудени“, во која ја опишав целата голгота што ја доживеав. Преку неа сакав да испратам порака дека никогаш не треба да престанете, а тоа го докажав кога повторно го прегрнав мојот Милош – изјавила оваа храбра жена.

Зденка изјавила дека би направила се поинаку доколку може. „Не можам да го обвинам за ваквата реакција, ме повреди што не ми го кажа сето ова претходно затоа што навистина посакувам да ми го кажеше тоа. Да можев да го вратам времето назад, ќе постапев поинаку, но за жал тоа не е можно“, изјави Зденка.

Милош додал дека му недостига топлината на мајка му и дека при посетата на Зденка во Ница чувствувал како емоциите што ги добил од неа и нејзиното семејство да не е вистинскати.

„Видов како се однесува со другите синови и таму се чувствував како вишок, кога се запознавме на телевизија емотивно реагирав за да не ја повредам“, изјави Дубљевиќ.

Курир.рс/Мондо