Одличен рецепт за празниците: Ледени коцки што можат да ги јадат и оние кои постат

Добивај вести на Viber

Дури и за време на постот, можете да уживате во совршени десерти без јајца и млеко, а ова е еден од нив

За време на празниците често имаме многу обврски, па подготовката на празничната трпеза може да биде голема и стресна работа. Токму затоа што сакавме да им ги олесниме маките на домаќинките, ви носиме рецепт за посни ледени коцки, кои се подеднакво вкусни како и оние со јајца, млеко и други масни состојки.

Потребно за кора:

1 чаша брашно (200 ml)

1 чаша шеќер

1/2 кесичка прашок за пециво

3 лажици масло

1 чаша кисела вода

2 лажици какао

За сирупот:

1/4 кг шеќер (250 грама)

2 dl вода

ванилин шеќер

За полнење:

1 литар млеко од соја

4 лажици брашно

5 лажици густин

9 лажици шеќер

1 кесичка ванилин шеќер

250 гр посен маргарин

За глазурата:

150 гр чоколадо за готвење

60 гр посен маргарин

малку млеко од соја


Подготовка:

Изматете го шеќерот со брашното во кое сте додале прашок за пециво. Додадете масло, какао и кисела вода и матете додека не добиете убава кремаста смеса. Потоа истурете го во плех обложен со хартија за печење и испечете ја кората. Во зависност од рерната, кората се пече на 200 степени околу половина час.

Додека се пече кората, направете го сирупот со варење на шеќерот, ванилиниот шеќер и водата. Гответе десетина минути додека малку да згусне. Откако ќе се излади кората, прелијте ја со врелиот сируп.

Тогаш е време да се подготви кремот. Во сад измешајте ги брашното и густинот со млекото од соја за да биде масата потенка. Остатокот од 1 литар млеко се меша со шеќер, се додава ванилиниот шеќер и кога млекото ќе зоврие, се прелива густинот и се вари филот на средна температура.

Откако филот ќе се излади речиси целосно, додадете го омекнатиот посен маргарин и мешајте додека убаво не се соедини. Потоа нанесете ја на кората, рамномерно распоредете ја и оставете ја да се стегне во фрижидер.


Извор: glossy.rs

* пр-објава