Одличен рецепт за празниците: Ледени коцки што можат да ги јадат и оние кои постат
Дури и за време на постот, можете да уживате во совршени десерти без јајца и млеко, а ова е еден од нив
За време на празниците често имаме многу обврски, па подготовката на празничната трпеза може да биде голема и стресна работа. Токму затоа што сакавме да им ги олесниме маките на домаќинките, ви носиме рецепт за посни ледени коцки, кои се подеднакво вкусни како и оние со јајца, млеко и други масни состојки.
Потребно за кора:
1 чаша брашно (200 ml)
1 чаша шеќер
1/2 кесичка прашок за пециво3 лажици масло
1 чаша кисела вода
2 лажици какаоЗа сирупот:
1/4 кг шеќер (250 грама)
2 dl вода
ванилин шеќерЗа полнење:
1 литар млеко од соја
4 лажици брашно
5 лажици густин9 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер250 гр посен маргарин
За глазурата:
150 гр чоколадо за готвење
60 гр посен маргарин
малку млеко од соја
Подготовка:
Изматете го шеќерот со брашното во кое сте додале прашок за пециво. Додадете масло, какао и кисела вода и матете додека не добиете убава кремаста смеса. Потоа истурете го во плех обложен со хартија за печење и испечете ја кората. Во зависност од рерната, кората се пече на 200 степени околу половина час.
Додека се пече кората, направете го сирупот со варење на шеќерот, ванилиниот шеќер и водата. Гответе десетина минути додека малку да згусне. Откако ќе се излади кората, прелијте ја со врелиот сируп.
Тогаш е време да се подготви кремот. Во сад измешајте ги брашното и густинот со млекото од соја за да биде масата потенка. Остатокот од 1 литар млеко се меша со шеќер, се додава ванилиниот шеќер и кога млекото ќе зоврие, се прелива густинот и се вари филот на средна температура.
Откако филот ќе се излади речиси целосно, додадете го омекнатиот посен маргарин и мешајте додека убаво не се соедини. Потоа нанесете ја на кората, рамномерно распоредете ја и оставете ја да се стегне во фрижидер.
Извор: glossy.rs
* пр-објава