Ова е најдобрата диета: Д-р Перишиќ советува што да јадете

Добивај вести на Viber

Кога го започнуваме процесот на слабеење, многу е важно да се грижиме за нашето здравје. Ова е најбезбедниот начин за слабеење

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ во утринската програма на една српска телевизија зборуваше за најздравата исхрана и грешките кои ги правиме кога се обидуваме да ослабеме, или едноставно да се храниме поздраво.

Неодамна беше објавено дека нордиската исхрана е поздрава од медитеранската, а професорот го кажа своето мислење за сличностите и разликите меѓу овие две диети, како и нивното влијание врз здравјето.

„Постои клучна разлика помеѓу овие две диети, а таа се крие во мастите. Медитеранската исхрана содржи маслиново масло, додека нордиската исхрана користи масло од репка. Овие масла имаат ист липиден состав, користат најздрави масти. Тие се разликуваат само по видот на маслото, но секако вклучуваат квалитетни и здрави масти, полни со омега-3 и омега-6 масни киселини. Квалитетните омега-3 и омега-6 масни киселини имаат големо влијание врз состојбата на крвните садови. И не смееме да претеруваме со внесувањето на шеќер“, рекол докторот.

Тој кажал дека оваа разлика се огледува и во изгледот на луѓето кои отсекогаш вака се хранеле.

„Гледајте некој од Медитеранот, тој е понизок, можеби дебел, има стомак, додека скандинавецот е „шланк“. Но, во однос на фреквенцијата на хипертензија и срцев удар, тие се слични. А во последно време многу се истражуваше дали прекумерната тежина влијае на атеросклероза или слични проблеми. Утврдено е дека типот на маснотии влијае, но дебелината, не толку. Човек може да има 10-15 килограми вишок и нема да има некој поголем здравствен проблем, вели професорот Воја.

„Користете масло од репка најмалку пет или шест пати неделно. Го препорачувам бидејќи е квалитетно и не е скапо како маслиновото масло. Не е ефтино како нашето сончогледово масло, но не мора да ја потопувате храната во него, ставајте по малку и тој литар масло ќе ви трае. И подобро е за вас бидејќи сончогледовото масло не е здраво“, изјави гастроентерологот Перишиќ.

Што јадат овие народи, па се толку здрави, кои се најздравите намирници?

„Погледнете ги Грците и нордиските народи. Јадат риба три пати неделно . Потоа, цели зрна и овесна каша и пијат млеко, но со малку маснотии. Па зеленчук! И двете кујни го користат многу. Тоа се и салати, зелена салата, рукола, радикио, ротквици, млад кромид, сето тоа јадено пред „погодниот“ оброк во денот. „И внесуваат влакна, масни киселини, се што има заштитен ефект врз телото“, рече тој.