Овие се трите најчести симптоми на позаразната „делта варијанта“ на коронавирусот

Фото: Freepik

Се чини дека измената е поврзана со зголемување на варијантата Делта, која прво беше идентификувана во Индија, а сега ги сочинува 90 проценти од случаите на инфекција со коронавирус во Велика Британија.

Главоболка, болки во грлото и течење на носот станаа најчесто пријавени симптоми поврзани со инфекција на коронавирус во Велика Британија, велат научниците.

Професорот Тим ​​Спектор, кој води истражување за симптомот на Зои Ковид, вели дека инфекцијата со варијантата Делта кај помладите луѓе е „повеќе како настинка“. Но, иако можеби не се чувствуваат многу лошо, тие можат да бидат заразни и да ги загрозат другите, пишува Би-Би-Си.

Секој што мисли дека има коронавирус треба да биде тестиран. Класичните симптоми на Ковид на кои треба да внимаваат луѓето, според експертите, се: кашлица, треска, губење на мирис или вкус.


Главни симптоми

Сепак, професорот Спектор вели дека сега овие се поретки симптоми засновани на податоците што тимот ги добил од илјадници луѓе кои ги пријавиле своите симптоми во апликацијата.

„Од почетокот на мај, ги набљудуваме главните симптоми кај корисниците на апликации и тие не се исти како порано“, објаснува тој.

Измената се чини дека е поврзана со зголемување на варијантата Делта, која прво беше идентификувана во Индија, а сега отпаѓа на 90 проценти од случаите на инфекција со коронавирус во Велика Британија. Треската е сè уште прилично честа, но губењето на мирис повеќе не се појавува во првите 10 симптоми, вели професорот Спектор.


Извор: N1

Можеби ќе ве интересира:

Препорака на Европската агенција за лекови за АстраЗенека: Еве кој не би требало да ја прими таа вакцина