Pantone ја објави бојата која ќе ја обележи 2020 година

Новата 2020 година е на прагот. Сосема нормално (и не само за празници) сите сакаме да изгледаме убаво и тренди.

Но, како да го направите тоа?

Најлесен начин е да се потпрете на најмодерната и актуелна боја за 2020 година.

Сега експертите од американскиот Институт за бои „Пантон“ ја утврдија главната боја за наредната година.

Станува збор за класично сината боја." Класично сината боја е елегантна по својата едноставност. Таа се перцепира како боја на смиреност и вметнува мир и спокојство во човечката душа", потенцираат експертите од „Пантон“.Тие истакнаа дека секогаш може да се потпрете на класично сино. Нијансата не потсетува на бесконечноста на вечерното небо и нè поттикнува да одиме подалеку од вообичаеното.Институтот „Пантон“ ја дефинира главната боја на годината од 2000 година.

За 2019 година беше избрана бојата на „живиот корал“.

Компанијата создава бои за мода и козметичка индустрија, градежништво, текстил и други сектори. Позната е по тоа што има ист систем за појавување на боја. „Пантон“ ја избира водечката нијанса врз основа на она што веќе се користи во модата и дизајнот на ентериер, како и на проекциите со траен интерес.