Подароци на сезоната: Трите најкорисни есенски плодови

Повеќето бенефиции и вкусови се наоѓаат во производите кога се во нивната сезона. Многумина погрешно мислат дека единствената сезона за целосно изобилство на овошје и зеленчук е летото. Но, тие веројатно не беа на пазарот во есен. 

Летните фаворити се заменети со не помалку вкусни и корисни есенски зеленчук и овошје. Покрај тоа, тие се одличен начин за зајакнување на имунолошкиот систем и зголемување на одбраната на телото. 

Значи експертите советуваат да не ја пропуштате можноста да се сконцентрирате со сезонско овошје, обрнувајќи посебно внимание на 3 од нив. 

Погледнете кои се тие и како да ги примените во кујната. 


 Брусница 

 Таа е вреден извор на антиоксиданти и витамин Ц. Брусницата ги зголемува заштитните сили на организмот, го зајакнува имунолошкиот систем, ја спречува појавата и развојот на канцерогени клетки, има позитивен ефект врз здравјето на уринарно-и дигестивниот систем. Овошјето се јаде свежо, но исто така може да се додаде и на десерти, други јадења. Брусниците можат да бидат употребени и за ароматичен џем, како и корисни и вкусни пијалоци како што се сируп или чај. Овие пијалоци помагаат за време на студеното време. 


Боровинка

Оваа билка содржи голем број витамини А, Ц, Е и минерали: калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, органски киселини, шеќери, пектин. Богатиот ансамбл е одговорен за чудесните својства на есенското ѕвонче. Редовното користење го зголемува имунитетот, го нормализира крвниот притисок, му помага на телото да се бори против вируси и инфекции, позитивно влијае на здравјето на срцето и крвните садови. Боровинката исто така содржи и бензоева киселина, која има својства на конзерванс. Благодарение на тоа боровинките може да се чуваат долго време во свежа состојба. Но, не заборавајте да ги направи слатки и да ги користите во десерти. 


 Шипинка 

Тоа е вистински подарок од есента. Таа содржи многу повеќе витамин Ц отколку лимоните. Ова е овој витамин кој го зајакнува имунолошкиот систем и ја зголемува отпорноста на телото на настинки и заразни болести. Редовното консумирање на шипка или шипинка сеедно го зајакнува и тонизира телото, ја зголемува концентрацијата и вниманието, позитивно влијае врз работата на цревата, црниот дроб, бубрезите и желудникот. Чај од шипинка е особено корисен. Ја подобрува одбраната на телото и служи како одлична превенција од настинки и грип. Дневната стапка на возрасни е две чаши чај, а за деца една.