„Помалку почитувајте ги луѓето околу вас, тие повеќе ќе ве ценат“ – психолог објасни зошто не се исплатува да се биде добар

Различни работи ќе ви одминат во животот, ќе има многу подеми и падови. Од вас зависи дали ќе дозволите тие падови да ве срушат или ќе бидете решени да се издигнете над сите нив. Мојот совет до тебе е секогаш да останеш силен, без разлика што ти задава животот. Едноставно треба да го прифатите фактот дека треба да живеете со него.

Главната работа во животот е да внимавате кого пуштате во вашата близина. Кога некој не изневери, сите застануваме и размислуваме: „Дали е тоа можно? Никогаш не би му го направил/а тоа.

Сепак, прифатете дека луѓето за жал се такви. Според нив, ако си премногу добар, те газат. Кога сте лоши и не ги почитувате, тогаш тие ве сакаат. Сè што треба да биде нормално овде е спротивно.

Наместо да се цени добриот народ, не! Таквите луѓе се осудени и понижени. На наше големо жалење, живееме во време во кое се величат криминалците, крадците и другите банди, се разбира, што не е достојно за никаква пофалба, а камоли за пример. Но, што да се прави. Ништо не може да се поправи, како е, така е.

Мојот единствен совет до тебе е да внимаваш со кого се дружиш. Обидете се добро да ги процените луѓето и соодветно да ги третирате. Користете логика. Кога ќе видите дека некој е добар и фин со вас- вратете му со иста мера. Но, кога ќе видите дека некој е расипан, бидете расипани кон него. Само така ќе ве почитуваат.

Велат: „Убав збор железни врати отвара“. Така беше некогаш, народе мој, тоа веќе го нема. Денес, ако сте храбри и груби, подобро ќе ви оди во животот, бидејќи во спротивно луѓето нема да ви покажат почит.

Понекогаш добриот човек мора да се преправа дека е лош и расипан за да постигне мир во животот. Појасно кажано, разгалениот човек нема да ве почитува додека не му докажете дека не сте шега. Поради оваа причина, најдобро би било секој да го ставите на свое место на време.

Колку побрзо, толку подобро.

Автор на текстот Е.Т. психолог

Фото: Фрипик