Познат ендокринолог тврди: Има голема заблуда за витаминот Д– ако верувате во неа, вие сте во опасност

Ако земате додатоци на витамин Д, прочитајте внимателно!

Ендокринологот проф. Д-р Марина Николиќ Џуровиќ на „ТВ Прва“ рече дека додатокот на витамин Д3 е исклучително важен, особено сега за време на пандемијата на корона вирус, и објасни кои количини и вредности се пожелни, но исто така и кои можат да бидат токсични!

Недостаток на витамин Д3 може да се манифестира како слабост, малаксаност и болка во мускулите. 

Дали доволно го контролираме нивото на тој витамин и кои се нормалните вредности?

„ Ние воопшто не го правиме тоа, не го правевме се додека не се појави пандемијата во која се сфати важноста на витамин Д3. Пандемијата покажа дека во светот постои епидемија на дефицити, пациентите се многубројни, од 30 до 50 проценти од популацијата е дефицитарна на глобално ниво. Студиите и многумина покажаа дека е важен за респираторниот тракт и спречување на инфекции на овој систем, се покажа дека инфекцијата со корона вирус е поретка кај луѓето кои имаат нормално ниво на витамин Д во организмот. Тоа е, ако одите во лабораторија, од 75 до 150 наномили на литар или 30 до 60 нанограми на милилитар “, рече ендокринологот.

Како да „стигнеме“ до тој број, која доза на суплиментот е идеална?

„ Во зависност од сегашните нивоа на витамини, ако станува збор за пациенти кои исто така имаат хронични заболувања, дијабетес, висок крвен притисок, опструктивни белодробни заболувања, потребно е да се зголеми нивото на витамин Д3, тогаш тие мора да бидат повисоки од 100 наномоли на литар. Дополнувањето зависи од тоа што зема пациентот, ние сега предлагаме минимум 2.000 IU (меѓународни единици) на ден, или во зависност од тоа кои капки се земаат и колку содржат, проценете ја количината врз основа на тоа. Ако има 400 IU, земи пет капки и така натаму, но 2.000 IJ дневно “, рече таа.

Постои максимално препорачана, но и доза што може да има токсичен ефект.

„ Сигурно максималната доза што можете безбедно да ја земете е 4.000 IU на ден. Токсичната доза е над 250 наномоли на литар. Пациентите мора да го зголемат нивото за време на акутни инфекции, ако претходно земале 2.000 за да го одржат нормалното, тогаш треба да се зголеми дозата. Пациенти кои имаат коронавирус, исто така. Студиите покажаа дека луѓето кои примаат витамин Д имаат полесна форма на болест, помал процент од нив добиваат ковид-19 и помал број завршува со смрт. Важно е да се има нормално ниво на витамин Д3 поради ова“, рече таа.

Многу се зборува дека ние самите ќе создадеме витамин Д кога ќе започнат сончевите денови, но докторката го негираше тоа.

"Сончањето не е доволно за да се синтетизира доволно количество, 15 минути наутро и уште 15 попладне апсолутно не се доволни. Во летните месеци се зема истиот додаток, во малку помала доза, ако пациентот има нормална вредност. Кој оди на море и става крем со заштитен фактор поголем од 15, ќе спречи синтетизирање на витамини од кожата. Осумдесет проценти од вкупната концентрација е од кожата ", истакна лекарката.


Фото: TV PRVA/SCREENSHOT

Moжеби ќе ве интересира:

Далеку е сонцето: Др. Џерлек откри уште колку време ќе се бориме со коронавирусот