Познат гастроентеролог предупредува: Не ја игнорирајте надуеноста

Познат професорот за гастроентерологија, д-р Томиќ Милосављевиќ, од Србија, зборува за тоа зошто се појавува надуеност, кои се последиците од задржувањето на гасот и како да се реши овој проблем.

Подуеност е непријатно чувство на дебело црево поради зголемено производство на гас. Други имиња за ова нарушување се: арентеректазија, надуеност или ветер. Најчестите знаци на подуеност, опишани од пациентите, се: напнатост во стомакот и полнота, гласно крцкање во стомакот и понекогаш болка.

Подуеност може да се појави кај кое било лице, без оглед на возраста, полот, начинот на живот или општата здравствена состојба. Причината за подуеност е зголемено собирање на цревни гасови. Кај здрави лица, цревата содржи мешавина на гасови што се состојат главно од: азот (11-92%), кислород (0-11%), јаглерод диоксид (3-54%), водород (0-86%), метан (0 -86%) итн.

Околу 500-1500 мл гас редовно се излачува дневно преку ректумот. Во случај на различни нарушувања на дигестивниот тракт, оваа количина на гас може да биде многу поголема.


Што се случува кога ги задржувате газовите?

Резултатот е подуеност, варење и болки во стомакот. Кога долго време држите гас, се зголемуваат отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Поради ова, лекарите генерално советуваат дека гасовите треба да излезат. Ако истраете да ги држите, гасовите се акумулираат и минуваат низ ѕидовите на дебелото црево, а одредена количина влегува во крвотокот. Бидејќи целата крв поминува низ белите дробови, лошиот здив може да се појави како последица на тоа. Во секој случај, задржувањето на гасот не е здраво, поради што е потребно да се реши проблемот што е можно поскоро, бидејќи се појавува надуеност придружено со болка, што значително влијае на квалитетот на животот.


Што предизвикува надуеност?

Подуеност е еден од најчестите проблеми со желудникот што предизвикува луѓето да го видат својот лекар. Значењето на овој проблем сè уште не е разјаснето. Иако експертите не можат целосно да се согласат за причините на подуеност, тие најчесто се споменуваат: неухранетост, недостаток на физичка активност, гастроинтестинални и метаболички заболувања, несакани ефекти на разни лекови или други психогени причини. Честа причина за надуеност е и намерното задржување на гасот. Ова задржување е често заради културни причини, затоа што сме научени дека не е пристојно да се „дува ветрот“ во општеството.


Како да се реши проблемот со подуеност?

За да се реши ова, прво е неопходно да се отстранат причините, а не само да се третираат симптомите. Првенствено е неопходно да ја промените вашата исхрана и лошите навики. Експертите препорачуваат намален внес на храна што промовира создавање на гасови, како што се грав, зелка или суров кромид. Покрај тоа, треба да се избегнува премногу зачинета и пржена храна. Советот е да јадете бавно, на трпезата, опуштено и без стрес. Луѓето со сериозна подуеност треба често да консумираат билки кои ја регулираат работата на цревата, како што се ѓумбир, нане, камилица, анасон или ловор.

Подуеноста може да се намали не само со промена на вашите навики во животот, туку и со употреба на добро толерирани препарати, удобно, само во една капсула на ден, препишана од лекар.