Познат српски лекар предупреди на скриена опасност од корона: На ова досега никој не обрнал внимание

Пациентите со трансплантација на црн дроб се група со висок ризик кога станува збор за инфекции, а како тие реагираат на ковид, во утринската програма на РТС, проф. Д-р Ѓорѓе Шулафиќ од Клиниката за гастроентерологија и хепатологија, раководител на одделот за хепатологија во болницата, посочи дека пациентите со трансплантација на црн дроб се група со висок ризик кога станува збор за инфекции.

„На почетокот на пандемијата, се плашевме од оваа група на пациенти, бидејќи тие се далеку поподложни на сите видови инфекции како резултат на имуносупресија. Во првите пострансплантативни месеци, кога имуносупресијата е најголема, бактериските инфекции се почести. Но можностите за вирусни инфекции се поголеми“, истакна професорот Чулафиќ.

„Студиите покажаа дека оваа група на пациенти е, условно, под заштита на потешки форми на инфекции на коските, бидејќи тие се заштитени со лекови од циклоспорин и група калциневронични инхибитори кои спречуваат отфрлање на органи. Од 11-те трансплантирани пациенти, само еден имал потешка клиничка слика“, истакна професорот.

Тој додава дека најкомплицирана е подготовката пред трансплантација, каде учествуваат скоро сите услуги на клиничкиот центар. Имаме недоволен број донатори, така што многу пациенти не добиваат трансплантација, а многу пациенти не доаѓаат на клиника на повик поради страв од коронавирус. Стравот е ирационален, бидејќи се преземени мерки според сите прописи.

„Вакцинацијата го спаси човештвото во минатото, сите треба да се вакцинираат, затоа е важно и пациентите со трансплантација да бидат вакцинирани. Студиите потврдија дека вакцината Фајзер е безбедна за сите пациенти кои земаат каков било вид на имуносупресивна терапија. Не тврдам дека и руската и кинеската вакцина нема да влезат во оваа група на вакцини на време, валидно истражување ќе го покаже тоа “, истакнува професорот Чулафиќ.

Кај луѓе со здрав црн дроб кои биле подложени на ковид 19, постои можност за оштетување на црниот дроб.

„Првично се сметаше дека оштетувањето на црниот дроб е предизвикано од антибиотици, но неодамна беше објавен труд во престижно хепатолошко списание, во кое се наведува дека вирусот е во самиот паренхим на црниот дроб. Пријавено е дека околу 45 проценти од пациентите имале благо оштетување на црниот дроб, 21 процент умерено и 6,4 проценти сериозно оштетување со акутна инсуфициенција на црниот дроб. Во првата група, пациентите закрепнаа многу брзо. Кога станува збор за 19-та година, немаме одговори на многу прашања“, заклучи проф. Д-р Ѓорѓе Чулафиќ од Клиниката за гастроентерологија и хепатологија, раководител на одделот за хепатологија на болницата.

Првите симптоми врз основа на кои можеме да заклучиме дека нешто не е во ред со нашиот црн дроб

„Болестите на црниот дроб се подмолни болести и не даваат изразени симптоми. Хронично, тоа се замор, што му го припишуваме на стрес и работа, или непријатност под десните ребра ... Тоа не е доволно за да се консултирате со лекар. Затоа се прават годишни контроли на лабораториски анализи, кои се доволни за почеток. Последицата секогаш се третира, а не причината “, посочи проф.д-р Ѓорѓе Чулафиќ од Клиниката за гастроентерологија и хепатологија, раководител на одделот за хепатологија.


Извор:еспресо.рс

Foto: Printscreen/Youtube