Празниците се важни за децата: Психолозите откриваат зошто Велигден е важен семеен празник

Празниците се време на семејно обединување, а Велигден има посебна симболика поради радоста што ја носи...

Прославувањето на Велигден во кругот на семејството е важно и драгоцено за децата, како и за сите други членови на семејството, бидејќи буди чувство на припадност, сигурност и блискост.

Овој е еден од највеселите христијански празници, кој најчесто се паѓа во пролет, што му дава дополнителна убавина и шарм и отвора можност за уживање на сите генерации.

Психолозите велат дека овој празник е особено важен, бидејќи кај најмладите развива чувство на заедништво и припадност, но е и одличен начин за поттикнување на креативноста кај децата.

- Велигденската атмосфера на радост и заедништво, надополнета со семејните подготовки за празникот, го поврзува семејството и ги зацврстува меѓусебните односи - вели психологот Марија Ристиќ за „она.рс“.

Таа посочува дека со празнувањето на празниците се негуваат семејните традиции и се гради личниот идентитет на децата.

- Со запознавањето со обичаите и нивното повторување од година во година, децата стекнуваат навики и вредности кои многу веројатно ќе ги пренесат на своите потомци. Додека им кажуваме на децата за убавите настани од нашето детство, ги учиме самите да се сеќаваат на посебните моменти. Слушајќи ги приказните на родителите, бабите и дедовците за тоа како било некогаш, децата градат посилни емотивни врски со родителите, но и со своите предци - вели Ристиќ.

Општо е познато, како што објаснува психологот, дека децата особено уживаат во празничните обичаи.

- Празниците им даваат на децата чувство на радост и исполнетост, а нивното повторување од година во година создава чувство на сигурност. Вклучувањето на децата од најмала возраст во семејните обичаи како што се собирање растенија за украсување, бојадисување јајца, украсување на домот, поставување празнична трпеза, ја поттикнува нивната независност, ја зајакнува самодовербата и им дава важност – вели нашиот соговорник.

Дека празниците се исклучително важен период за секое семејство се согласува и психотерапевтот Недељко Рвовиќ. Според него, покрај новогодишните празници, Велигден е најубав и најшарен и одлична можност целото семејство да помине што повеќе време заедно.

- Празниците дефинитивно се идеално време да поминете повеќе време со децата. Преку семејните врски, традиции и настани, детето го развива сопствениот идентитет, емоционалност, социјализација и припадност и на тој начин ги задоволува потребите за чувства на љубов, почит, ценење и прифаќање - вели психотерапевтот Недељко Рвовиќ.

Тој додава дека семејните, празничните дружења се особено важни додека децата се помали.

- Многу брзо, дури и побрзо отколку што мислат родителите, ќе дојде време кога на детето ќе му здосади да седи дома со мама и тато и кога ќе сака да ги помине празниците со друштво на неговите години. Затоа, потрудете се да го искористите времето со вашите деца додека се помали - советува психолог.

фото: freepik.com