Престапна година и 29 февруари: Што е тоа, зошто е воведена и кои се популарните верувања во светот за ваквата година

2024 година е престапна, бидејќи има 366 дена наместо 365.

Најкраткиот месец во годината беше продолжен за еден ден, 29 февруари, кој се нарекува престапен и е поврзан со народни обичаи и некои суеверија.

Престапна година е обично секоја четврта година.

Последната беше во 2020 година, а следната ќе биде во 2028 година.

Но, постојат исклучоци од ова правило, кои ќе ги објасниме во текстот, како и различни верувања ширум светот во однос на престапната година.

Зошто има престапни години?

Календарската година обично трае 365 дена, бидејќи тоа е време кое и е потребно на Земјата да го заобиколи Сонцето.

Но, 365 е всушност заокружен број.

Просечното времетраење на една тропска (сончева) година, што е временскиот период потребен за Сонцето да биде во истата точка и циклус на сезони како што се гледа од Земјата, е околу 365 дена, 5 часа, 48 минути и 45 секунди.

Должината на тропската година се скратува за приближно 0,53 секунди на век.

Оваа година е основата на календарот, а според должината на тропската година се одредуваат почетокот на годишните времиња и кога паѓа престапната година.

Поради оваа мала разлика, повремено се додаваат денови за да се одржи календарот во согласност со годишните времиња.

Обичаи поврзани со престапни години

Постојат различни обичаи и суеверија во врска со престапните години.

Во Ирска, Денот на самците е обичај кој им дозволува на жените да ги запросуваат мажите на Престапниот ден.

Се разбира, во денешно време жените можат да ги запросуваат мажите во секој ден од годината, но се верува дека овој обичај потекнува од петтиот век.

Се верува дека е заснован на легендата за Свети Брижит и Свети Патрик.

Имено, Брижит наводно му се пожалила на Патрик дека жените предолго чекаат да се венчаат, бидејќи мажите прилично се двоумат дали да ги запросат.Таа побарала од него да им дозволи на жените да просат мажи.

Во врска со ова, постои и традиција поврзана со одбивање на женски предлог.

Во овој случај, мажот вообичаено би ѝ подарил на доверливата невеста ракавици или свилени наметки.

Во други култури, престапниот ден се смета за лош ден.

Во Грција традиционално не се препорачува венчавка во престапна година, а секако не во престапен ден.Се верува дека ниту еден брак направен во престапна година нема да трае.

Во Шкотска, луѓето веруваат дека на престапниот ден, вештерките се собираат да прават зло.Некои Шкоти сè уште веруваат дека децата родени на 29 февруари нема да имаат среќа.

Меѓутоа, во некои култури овој ден се смета за среќен.

Некои дури веруваат дека луѓето родени на престапен ден имаат уникатен подарок.

Зошто е престапниот ден е во февруари?

Февруари бил избран како месец на кој бил додаден престапен ден во времето на календарската реформа усвоена од Јулиј Цезар во антички Рим.

Цезар го вовел јулијанскиот календар, кој имал престапна година за да ја усогласи календарската година со сончевиот календар.

Додавањето на престапен ден во февруари било задржано дури и откако јулијанскиот календар бил заменет со грегоријанскиот календар во 1582 година.

Што ако немаше престапни години

Ако немаше престапни години и не се земеше предвид дополнителното време помеѓу календарите, годишните времиња ќе се појават во различни месеци.

На пример, во период од околу 700 години, летото на северната хемисфера би било во декември наместо во јуни.

Што ако немаше престапни години

Ако немаше престапни години и не се земеше предвид дополнителното време помеѓу календарите, годишните времиња ќе се појават во различни месеци.

На пример, во период од околу 700 години, летото на северната хемисфера би било во декември наместо во јуни.

Кога ќе настапи престапна година

Повеќето луѓе веруваат дека секоја четврта година е престапна, но тоа не е секогаш точно.

Тоа е затоа што разликата помеѓу тропска година (точниот број на денови, часови, минути и секунди) и календарските години во период од четири години не е точно 24 часа.

Тоа е 23,262222 часа.Затоа, треба да се земе предвид и оваа разлика.

Правилото е дека годината се смета за престапна ако е делива со четири без остаток.Исклучок се годините кои се деливи со 100.Тие не се престапни.

Меѓутоа, ако годината е делива со 400, тогаш се смета за престапна година.

Звучи комплицирано?

Да ​​разјасниме со следниов пример:

2000 година беше престапна, бидејќи се дели и со четири и со 400.

Но, годините 1700, 1800 и 1900 година се деливи со четири, но не со 400, така што тие не биле престапни години.

Следната година, која според правилото „секоја четврта“ треба да биде престапна, но нема да биде, е 2100 година.

Фото: Freepic
Извор: Bbc.com