Првата седморка на светот полни 26 години: Таткото не можеше да го издржи притисокот, па си замина, а мајкатa сама лавовски се бореше

Фото: Printscreen/youtube/ Wonderbot


Оваа млада жена имаше необичен и исклучително тежок животен предизвик да порасне седум малечки

Лекарите беа речиси сигурни дека нивното раѓање нема да се случи бидејќи ризиците поврзани со бременоста изгледаа непремостливи. Сепак, Боби ги демантираше сите кога роди седум бебиња и покрај сите песимистички прогнози. Овие седум браќа и сестри ќе наполнат 26 години во ноември 2023 година.

Научниците имаат свои сомнежи.

Ова семејство, составено од 27-годишниот Кени и 29-годишната Боби, изгледаше како типично американско домаќинство. Тие веќе ја имаа ќерката Микајла, но сакаа да го прошират своето семејство и знаеја дека ќе им треба помош за тоа. За време на процесот на лекување на плодноста, парот бил предупреден за можноста за „повеќекратна“ бременост. Боби, ментално подготвена за уште две деца, набрзо открила дека нејзината проценка е далеку од реалноста.

Кени се сеќава на денот кога ѝ се јавил на сопругата, со нетрпение очекувајќи вести од нејзиниот ултразвучен преглед. Гласот на Боби затреперил кога ја праша за бројот на фетуси. Нејзиниот одговор „7“ ги остави и двајцата во неверување.

Фото: Printscreen/youtube/ Wonderbot

Бебињата се родени со помош на 40 експерти.

Експертите процениле дека дури и во случај на тројки, шансите за здраво дете без невролошки или физиолошки проблеми биле само 50% - речиси половина од сите повеќекратни бремености завршиле со спонтан абортус.

Специјалисти за високоризични бремености внимателно го следеле напредокот на Боби во текот на целата бременост и за среќа ништо не тргнало наопаку.

Седморката е родена девет недели предвреме во медицински центар во Ајова. На нивното породување присуствуваше тим од 40 специјалисти, вклучувајќи перинатолози, неонатолози, респираторни терапевти, медицински сестри и анестезиолози.


Сестрата на Боби мораше да го одложи колеџот за да помогне.

Сите седум бебиња не само што преживеале, туку и напредувале, иако останале во болница приближно два месеци по раѓањето. Кога била отпуштена, Боби се соочила со извонредната задача да се грижи за своите малечки, за што биле потребни 42 шишиња храна и 52 пелени дневно. Во почетокот, нејзините роднини пружале непроценлива помош и поддршка.

Фото: Printscreen/youtube/ Wonderbot


Две бебиња се родени со церебрална парализа и биле подложени на повеќе операции за да можат да одат без помош. Интересно е што еден од браќата и сестрите, Алексис, дури учествувал и на натпревар за убавина за деца со посебни потреби.

Како што растеа децата, волонтерите и бебиситерите го олеснуваа товарот. Со текот на времето, Боби постепено се врати на работа, но со скратено работно време, додека Кени продолжи да работи во фабрика за фарбање метална обработка.


Како што растеа, тие придонесуваа за домашните обврски.

Како што созреваа седумте деца, тие почнаа да ѝ помагаат на мајка си во домашните работи. „Девојките многу помагаат во кујната. Уживаат во готвењето!“ Нивниот татко ја нагласува важноста на напорната работа за момчињата, без разлика дали тоа е собирање лисја или миење на автомобилот, секогаш има нешто што можат да направат.

Кога децата наполниле 10 години, семејството консумирало околу четири леба, 11 литри млеко и шест пакетчиња житарки неделно. Боби научи да планира и да купува храна однапред за да заштеди пари. Секојдневниот живот на десетчлено семејство се вртеше околу бескрајна рутина. Според тоа, тие имаат две печки, микробранови, машини за миење садови, машини за перење и сушење, како и градина за одгледување зеленчук.

Пораснаа со силна работна етика, во нерасипани уникатни околности. Тие ја истакнаа важноста на образованието и играа различни спортови. Келси, Натали, Алексис, Нејтан и Џоел одеа на Универзитетот Ханибал-ЛаГранџ, додека Кени продолжи со високо образование, а Брендон започна воена кариера како подготовка за брак.

Нивните области на студии се движеа од односи со јавноста, предучилишно и образование и спорт до компјутерски науки. Кенет дипломира градежен инженер.

View this post on Instagram

A post shared by (@21sthistorian)


Тато беше „воодушевен“ и си замина.

Во пресврт на судбината, таткото донесе тешка одлука да замине, обземен од барањата да се грижи за седморката и трошоците што доаѓаат со тоа. Како резултат на неговото заминување, Боби се нашла во улога на самохрана мајка која одгледува седум деца.

Размислувајќи за своето животно патување за време на интервјуто за „Pronto“ во ноември 2022 година, Боби ги сподели предизвиците да ги осамостои нејзините деца по 25 години. „Тешко е кога веќе не им требаш толку многу“, искрена е таа.

Извор: stil.kurir.rs