Психолошко разделување од родителите: Предуслов за здрав брак е во него да влезат двајца возрасни

Може да се каже дека основен предуслов за здрав брак или врска е во него да влезат двајца возрасни. Само две - не и трета и четврта и петта

Фотографијата која последниве денови го запали интернетот, со коментари „тука не треба психоанализа“, „брачна терапија во една слика“ и „кој прв ќе поднесе барање за развод“.

За да може брачната двојка да функционира како нов, независен и единствен ентитет, неопходно е нејзините членови прво да извршат физичка разделба (понекогаш, кога ќе одлучат да не живеат во исто домаќинство со нивните семејства) и што е можеби поважно - да извршат ПСИХОЛОШКА разделба во однос на нивните родители. Инаку, сведоци сме на познати сценарија... „Не може без мајка си, постојано ја бара, се однесува како дете“... „Само молчи кога мајка му ме напаѓа“... „Таа ја зазема страната на татко ми кога тој ме омаловажува“... Кога имаме „незавршена психолошка работа“ со родителите, често ја „внесуваме“ оваа динамика во нашите бракови, на штета на нашите нови семејства.

Како да се биде родител кога бебињата ќе пораснат?

Може да се каже дека основен предуслов за здрав брак или врска е во него да влезат двајца возрасни. Само две - не трета и четврта и петта. Индивидуализирани, независни личности, кои функционираат и настапуваат заедно имајќи ги предвид заедничките интереси, поставувајќи граници според можните нездрави надворешни влијанија.

Како што на младенците им останува да поминат низ разделбата од нивните семејства од потеклото, на нивните родители им останува да ја овозможат и олеснат оваа разделба, не наметнувајќи им на веќе возрасните деца императив да ги поштедат од непријатните чувства или околности. дека таквите промени можат да донесат со себе - осаменост, „празно гнездо“, бесцелност и бесмисленост, соочување со сопствениот брак кој можеби во меѓувреме го променил квалитетот итн.

Како да препознаете лош брак

Ако родителите не можат да ја изразат можната вознемиреност на чувствата предизвикани од независноста на возрасното дете, и тоа е во ред, секогаш постојат експерти со кои можат да ги споделат и да работат преку овие содржини. Подобро е отколку да ги оптоварувате потомците со ирационални барања или тивко да страдате внатре. Истото важи и за младенците.

Може да се каже дека најголемиот подарок што родителот може да му го даде на (возрасно) дете е дозволата навистина да порасне.

Извор: Белешки од психотерапија

Пишува: Слаѓана Андонов