Работи кои носат сиромаштија: Никогаш не оставајте ги на маса

Од античко време, масата се сметала за најважниот предмет  во куќата. Затоа, треба да се третира со посебна почит и грижа.

Нашите прабаби сметаа дека трпезариската маса не треба да се занемарува. Во спротивно, ризикуваме од неволја.

Само кога е чиста масата, привлекува среќа и профит во куќата.

Постојат одредени работи што не треба да бидат на маса. Денес, ќе ви кажеме малку повеќе за нив да ве спасат вас и вашето семејство од сиромаштија.


Шапки

Ставањето такви работи на маса може да доведе до големи расправии и неволји. Луѓето кои намерно ставале капа на масата, дури ризикуваат да бидат истерани од куќата.

Ако нема каде да го оставите, подобро да го чувате во вашите раце. Ова ќе го заштити вашиот дом од сиромаштија.


Валкани садови оставени да преноќат

Пред спиење, секогаш треба да ги соберете сите валкани садови и прибор за јадење. Подобро е веднаш да ги измиете. Меѓутоа, ако ја немате оваа можност или желба, само пренесете ги во мијалникот.

Во античко време, се верувало дека валканите садови на маса ако се остават да останат таму до утрото може да доведе до многу заболувања кај луѓето што живеат во оваа куќа. Затоа, подобро е да одите во кревет 30 минути подоцна, но одржувајте ја трпезата чиста.


Перници на масата

Некои од вас веднаш ќе прашаат: "Кој става перници на масата?" Всушност, има многу вакви случаи. На пример, кога чистите или ако ви падне на земји перница, за да не е на подот можете да ја ставите насекаде во брзање, вклучително и на трпезариската маса.

Сепак, народните верувања велат дека никогаш не треба да направите такво нешто! Ако ставите перница на масата, ризикувате да внесете  кавги во домот.


Седење на маса

Тоа е многу непристојно и грдо. И не смао тоа, масата е предмет во домот каде се поставува јадењето и се јаде, а не ме сето кадешто треба да ви биде задникот или нозете, може да внесете така бактерии и нечистотија.


Не ги бришете трошките со ракавот и со голи раце

Ако треба да ја избришете масата, направете го тоа со партал или сунѓер. Нашите глупави навики нè уништуваат.

Исто така е добро да се знае дека не е добро да ја избришете масата со хартија. Ова ќе резултира во губење на многу пари во блиска иднина.

Некои луѓе го превидуваат ова правило и потоа се прашуваат зошто постојано немаат пари.


Никогаш не оставајте празен прибор за јадење на масата

Ако очекувате гости и сакате да ви биде подготвена трпезата за гостите во чинијата ставете салфетка, или под чинијата задолжително ставете чаршав или подметач.  

Ако не го почитувате ова правило, лесно можете да изгубите пари.