(РЕЦЕПТ) Лек над лековите од домашен сок: Чисти токсини, зајакнува имунитет, лечи анемија!

Добивај вести на Viber

Тешко е да се набројат сите придобивки што ги има ова овошје за нашето здравје, но сами можете да видите ако направите домашен сок од рибизла.

Иако потекнува од Северна Азија и Европа, рибизлата е овошје кое е релативно популарно кај нас. Постојат три вида рибизли, имено: црвена (Ribes Rubrum) црна (Ribes Nigrum) и бела рибизла. Во нашата земја, обично можете да видите мали бобинки од црвена рибизла, иако црната е далеку поздрава, за што ќе се запознаеме во следните редови на овој текст.

Можете да ги користите свежи или во форма на сокови, сирупи, џемови, мармалади, па дури и во форма на компоти. Сокот од рибизла е исклучително здрав, бидејќи е одличен извор на антиоксиданси за нашето тело. Сепак, препораката е рибизлите (како и другите овошја) да се користат свежи, или цедени.

Нутритивен состав на рибизли:

Како исклучителен извор на витамин Ц, и црната и црвената рибизла се многу позитивни за нашиот имунолошки систем и затоа го одржуваат целокупното здравје на една личност. Ова чудесно овошје е добро познато уште од античко време за зајакнување, чистење на телото, како и за наше разубавување (па дури и заживување на старите лица). Бидејќи рибизлата е исклучително корисна во борбата против слободните радикали и во спречувањето на сите форми на рак, доколку редовно ја консумирате, може значително да го забавите стареењето, т.е. сигурно ќе бидете подолготрајни - како што тврдат научниците. Рибизлите содржат протеини, јаглехидрати, како и калории (во многу мали количини). Содржи богати извори на каротин, витамини Б1, Б2, Б6, Е, па дури и ниацин. Како што веќе споменавме, во однос на исхраната, црната рибизла е побогата со витамини и минерали отколку црвената и белата. Исто така, тие се богати со растителни влакна, и содржат големи количини на витамини Ц и А, пантотенски киселини, минерали како што се калциум, железо, магнезиум, калиум, цинк, фосфор ... Што се однесува до содржината на природни киселини во рибизлите, тие се исклучително богати со лимонска киселина, како и јаболкова и некои други киселини.


Медицински придобивки од рибизли:

Бобинки од црвена рибизла се познати како овошје што го отвора апетитот, го зајакнува организмот и го чисти од насобраните штетни материи. Тие исто така го стимулираат лачењето на плунковните жлезди и ќе го зајакнат целиот имунитет. Рибизлата се покажа како многу лековито овошје преку пијалоците и чајот (што е многу успешно во лекувањето на настинки и грип, поради гоелмото количество на витамин Ц). Консумирајќи го ова овошје, се ставате под помал ризик од рак на дебелото црево, урамнотежено варење, помага во лекување на чиреви и гастритис, спречува срцеви заболувања, ги штити крвните садови, проширените вени и атеросклерозата,  одличен е и во борбата против ревматизмот, а ја чисти кожата и ја прави косата здрава. Дури и ако се чувствувате слаби или изнемоштени, рибизлата е онаа што ќе ви помогне. Бидејќи содржи изобилство минерали, рибизлите помагаат и при лекување на анемија. Рибизлите се корисни и за здравјето на бубрезите, а на пример, чајот од лисја од црна рибизла, со помош на неговите благодарни есенцијални масла, помага во работата на бубрезите, ги елиминира инфекциите на уринарниот тракт, како и песокот. Поради своите антибактериски својства, рибизлата спречува инфекции, па дури и пневмонија, и верувале или не, сокот е одличен и за забите. Имено, ако чувате сок од рибизла во устата некое време, тоа ќе ви помогне да ги зајакнете непцата, како и да спречите нивно крварење.

Рецепт за домашен сок од рибизла (сируп):

Потребни состојки:

-1 кг рибизла,

-400 мл вода,

-100 мл сок од лимон,

-500 гр кафеав шеќер.

Начин на подготовка: Исцедете го сокот од рибизлите и измешајте го со останатите состојки, а подоцна ставете го во претходно стерилизирани шишиња. Сокот може да го чувате во фрижидер и да пиете една чаша на ден.


Извор: Stil.kurir

Можеби ќе ве интересира:

Мелениот црвен пипер прави чуда во нашето тело: 7 причини зошто да го конзумирате почесто?