(РЕЦЕПТ) Ослич со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости
Продолжуваме да споделуваме со вас предлог рецепти за посен ручек, имајќи предвид дека се Велигденски пости, кои траат 48 дена.
Постот е идеално време да се заборават пекарите, супермаркетите, готовите и спакувани (прочитајте нездрави) производи и да се свртиме кон старите домашни рецепти. Токму затоа Женски магазин, ќе ви понуди посни рецепти, кои веруваме ќе ви помогнат во деновите кога едноставно немате идеа што да зготвите а да биде посно.
Денес предлагаме да направите ослич со зеленчук.
Состојки:
-600 гр ослич филети ,
-4 големи домати,
-4 главици кромид,
-4 лажици маслиново масло,
-2 лажици сецкан свеж магдонос,
-сол,
-пипер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Измијте ги доматите и исечете ги тркалца.
Излупете го кромидот и исечете го на тенки парчиња.
Распоредете ги доматите и кромидот на дното на огноотпорнен сад и наредете ги филетите од ослич над зеленчукот. Намачкајте со масло, сол и бибер по желба и печете 30-40 минути. Непосредно пред сервирање, додадете сецкан магдонос. Послужете со варен компир.
Пријатен ручек.
Foto: Ilustracija - Freepik.com
Прочитајте ги и овие рецепти за Велигденските пости:
(РЕЦЕПТ) Плескавици од риба: Што да јадете за Велигденските пости
(РЕЦЕПТ) Ароматичен ѓувеч со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости
(РЕЦЕПТ) Највкусното посно гравче од манастирот Хиландар: Што да јадете за Велигденските пости