(РЕЦЕПТ) Посна погача мека како душа: Што да јадете за Велигденските пости

Добивај вести на Viber

Женски магазин продолжува да ви дава идеја за посни рецепти за време на Велигденските пости.

За денес предлагаме да следите неколку лесни и едноставни чекори со кои ќе направите фантастично пециво.

Направете погача која не само што е вкусна, туку е и декоративна.

Состојки:

-400 мл млака вода

-20 гр квасец

-1 лажичка шеќер

-50 мл маслиново масло

-малку сол

-600-650 гр брашно

Подготовка:

Квасецот се раствора во млака вода, се додава шеќер и се остава малку, па кога ќе нарасне, се додава брашно, масло, сол и се замесува мазно тесто. Оставете го да нарасне, а потоа промешајте. Поделете го тестото на 6 топчиња од 80 гр и 6 топчиња од 60 гр.

Ќе остане еден дел од тестото што ќе ви треба за средина. Обработете ги топчињата, па покријте ги со фолија да одморат некое време, околу 5-6 минути. Развлечете ги топчињата во должина 10-12 см и ширина 8 см, а потоа исечете ги на половина на 12 ленти до половина од тестото.

Првата лента малку свиткајте ја, следните три во опашка, па следната само завиткајте, па опашка и така по ред. Од горниот дел направете кифла надолу .

Плехот во пречник 24-26 цм обложете го со хартија за печење , па редете го тестото во круг. Другите помали топчиња исто така развлечете ги долго, па исечете ги на што потенки ленти до половина на тестото и свиткајте кифла.

Кифлите редете ги под претходните кифлички. Во средината ставете мало кругче, а околу него мала кифличка која ќе ја направите од тестото. Покријте го да нарасне, па премачјакте со масло и наросете со семенки и крупна сол. Печете на 200°C околу 50 минути.



ФОТО: Printscreen You Tube/bakina kuhinja

Прочитајте повеќе посни рецепти:

(РЕЦЕПТ) Слатка зелка за цело семејство: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Манастирски пиперки-посен ручек за здрав начин: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Топла компир салата со туна: Што да јадете за Велигденските пости(РЕЦЕПТ) Ослич со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Плескавици од риба: Што да јадете за Велигденските пости