(РЕЦЕПТ) Топла компир салата со туна: Што да јадете за Велигденските пости

Foto: Shutterstock-Stil.kurir.rs


Продолжуваме да споделуваме со вас предлог рецепти за посен ручек, имајќи предвид дека се Велигденски пости, кои траат 48 дена.

За денес наш предлог е топла компир салата со туна. Ова е совршен ручек за посни денови.

Што ви е потребно:

-1 кг компири

-2 конзерви туна

-црни маслинки без семка

-2 млади кромитчиња

-1 лажица сенф

-1 лимон

-3 лажици маслиново масло

-сол, бибер

-неколку гранчиња свеж магдонос и зачин

Подготовка: 

Измијте ги компирите и варете ги сите со кора околу 30 минути или додека не омекнат. Кога компирот е сварен, исплакнете го во ладна вода и прелијте го со сок од лимон, оставете го малку да се олади за полесно да се излупи и исецка, а потоа излупете ги и исечете ги на кругови со еднаква дебелина.

Исечете го кромидот, додајте го во компирот и внимателно измешајте. Додајте масло, сенф, сецкан магдонос и зачин, сол и бибер и измешајте сè. Додајте туна и маслинки и ручекот е готов.


На здравје

Може да ве интересира:

(РЕЦЕПТ) Ослич со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Плескавици од риба: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Ароматичен ѓувеч со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости

(РЕЦЕПТ) Највкусното посно гравче од манастирот Хиландар: Што да јадете за Велигденските пости