Рецепт за најсочниот колач со вишни: Колку подолго стои, толку станува повкусен
Овој колач ќе биде повкусен колку подолго стои, се мери во чаши, а подготовката е прилично едноставна и со состојки кои веќе ги имате во кујната!
Ако постите, еве торта полна со овошје, со многу сочен вкус, за едноставно да се стопи во устата... Дефинитивно ќе ја јадете и да не постите!
Состојки:
*Како мерка можете да користите чаша од 0,2 литри.
За кората:
2 чаши меко брашно
чаша шеќер
прстофат сол
За слојот од вишни:
900 гр замрзнати вишни
ванилин шеќер
3/4 чаша шеќер
половина чаша масло
една лажичка цимет
+ маргарин
Подготовка:
Оставете еден сад на страна, истурете брашно, додадете шеќер, сол, па гриз, а потоа и прашок за пециво. Добро измешајте ги сите состојки. Смесата поделете ја на три приближно еднакви делови.
Одмрзнатите вишни не ги цедете. Истурете ги ванилиниот шеќер, шеќерот, циметот и маслото и измешајте додека не се соединат.
Намачкајте плех (30х20) со маргарин, па прелијте го првиот дел од сувите состојки и премачкајте со лажица. Додадете половина од смесата со вишни.
Додадете го вториот дел од сувите состојки и измазнете. Потоа истурете ја другата половина од смесата со вишни. Конечниот слој треба да биде третиот дел од сувите состојки.
Изрендајте малку маргарин (една коцка), а можете да прелиете и со сок од вишни. Посипете со шеќер во прав по желба.
Оставете да се пече во загреана рерна околу 40 минути на 180 степени.
Колку подолго стои, толку станува повкусен!
Извор: glossy.rs