САЊА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Една од етимолошките теории за потеклото на името Сања претпоставува дека името потекнува од глаголот „сонува“, или на српски јазик „sanjati“.

Претходно се сметаше дека името Сања е само варијанта или прекар на целосното име Александра, но денес ова име се користи како „независно“ лично име „само по себе“, па затоа неговата популарност се зголеми.

Во групата на арапски јазици, името Сања се смета за дериват на соодветната именка „sani“, што значи - зрачи; одлична; убава; посебна.

Во германскиот јазик, името Сања има значење - „жена што е паметна“; „личност која е многу мудра и трезна“.

Така според самото значење личностите со ова име се сонувачи и интелектуалци.