Шест стари имиња што не треба да му ги дадете на вашето бебе: Иако некои сè уште се популарни, се верува дека имаат лошо значење

Пред да одлучите за името на бебето, проверете дали е на оваа листа

Изборот на име е голема одлука за секој родител и не е лесно во морето на убави имиња да се избере идеалното за вашето идно бебе. Значењето на името е од големо значење и додека некои се симбол на сила, убавина и храброст, има и такви кои носат лошо значење и кои би било препорачливо да ги избегнувате:

Достана - се верува дека им било дадено на девојчиња за да го прекинат понатамошното раѓање на женски деца.

Стана/Станија - исто како и претходното име, со давање на ова име се верувало дека следното дете ќе биде машко.

Влајко - машко име со грчко потекло и значи „строг“, „груб“, „бавен“.

Горчин/Горчило - изведен од основата на придавката „горчлив“. Им било давано на децата за да се заштитат од злите духови, бидејќи се верувало дека избегнуваат „горчливи“ деца бидејќи не можат да им наштетат.

Ненад – име изведено од глаголот „се надевам“, со негација. Името најчесто го добиваат децата кои на овој свет дошле „неочекувано“, „ненадејно“, што нивните родители не ги очекувале.

Бојана - друго значење на ова име е она што доаѓа од глаголот „да се бојиш“ ( „да се плашиш“), а значи „човек што се плаши“; „жена која е кукавица"; „онаа жена која лесно се откажува"; „личност што бега од проблеми“.


извор: yumama