Син ми си прсна вода во окото од гумена играчка: За малку ќе ослепеше

Повеќето родители кај нас им дозволуваат на своите деца да го прават тоа, без да сфатат колку е опасно

Повеќето мали деца сакаат да се капат во када со гумени играчки за вода, но родителите немаат идеја колку таа игра може да биде опасна за здравјето на нивните мали деца.

Во тоа беше убеден Еден Стронг од Чикаго, која му дозволила на малиот Бејлор да става гумени играчки во када полна со вода, кои стоеле во бањата и му служеле за игра само кога се капел. Тој си играл со играчките во водата, а потоа се испрскал во очите со водата што се насобрала во неговите мали гумени пријатели.

Мајката не била премногу загрижена кога на лицето на нејзиниот син се појавило црвенило, но кога почнало да се шири и и зафатило скоро половина од неговото лице, побарала медицинска помош.

Педијатарот прво му препишало на детето капки за очи, но бидејќи Бејлор не се подобрувал, неговата мајка испаничила. Ниту антибиотикот не му помогнал, па Еден решила да оди во болница со нејзиниот син.

 „Окото му беше толку отечено што не му се гледаше белката од окото. Бејлор гореше од температурата. Тогаш сфатив дека се случува нешто многу сериозно“, вели Еден.

Кога лекарите го прегледале момчето, веднаш им било јасно за што станува збор - тој добил целулитис, бактериска инфекција на кожата која на крајот се проширила на целото лице и ги зафатила двете очи.


Како се разболел од Бејлор?

Гумените играчки што ги ставала во када секој ден кога мајка му го капела биле идеално складиште на опасни бактерии. Во моментот кога тој ги спуштил играчките во кадата за време на последното капење и испрскал вода од нив во лицето, бактериите го окупирале окото. За неколку часа тој добил инфекција од бактерии целулит. Ако Еден не реагирала на време, нејзиниот мал син можеби сега ќе беше слеп и можеби немаше да ја преживее инфекцијата.

Мајката на Бејлор реши да испрати предупредување до сите родители преку социјалните мрежи и ги советуваше да забранат употреба на детски гумени играчки во влажна средина како што е бањата.

„Гумените играчки се слатки и децата ги сакаат, но послушајте го мојот совет, извадете ги играчките од бањата. Ниту дневната дезинфекција нема да помогне; бактериите се невидливи и подобро е да не се ризикува“, вели Един.


Извор: telegraf.rs

Можеби ќе ве интересира:

Д-р Душанов: Децата се во катастрофална состојба, ќе биде полошо со годините