Сите полудеа по овој евтин производ кој го користат скандинавските жени за беспрекорна кожа: Но, има еден трик

Ако сте ги посетиле Данска, Норвешка или Шведска, тогаш знаете дека скандинавскиот уличен стил е за едноставност и удобност. Модната филозофија на овие земји е целосно пренесена на нега на кожата. Скандинавската убавина се заснова на принципот на редовна хидратација и едноставни, но ефективни рутини, кои се сосема различни од корејската нега на кожата, која секогаш следи многу чекори и правила.

„Скандинавскиот принцип за нега на кожата станува сè попопуларен во Северна Америка бидејќи е најблиску до она што го видовме од трендовите во грижата за време на пандемијата. Сите рутини за нега на кожата се прават дома и даваат долгорочни резултати. Имено, тие се секојдневни рутини во кои сè повеќе луѓе влегуваат во нивните животи“, изјави Марија Осорио, директорка за маркетинг на линијата за убавина на Cosmetics Labs, за Marie Clare.

Интересно е што непосредно пред пандемијата, а особено за време на пандемијата, се зголеми интересот на познатите личности за ефективни секојдневни рутини за нега на кожата, а набргу потоа голем број познати жени лансираа свои линии за убавина кои ветуваат магични резултати. Пред таканаречената „скандинавска грижа“ да го зафати светот, жените од светот на шоу-бизнисот најмногу нагласуваа дека нивниот свеж изглед е одговорност на козметичарот.Скандинавската нега на кожата се заснова на три принципи: совесен однос кон кожата, т.е. редовна нега и препарати, природни производи и фокус на хидратација.

Совесен однос кон кожата и светот

Клучниот принцип е употребата на природни производи кои се одржливи локални материјали.

„Колку се пообразовани потрошувачите, толку повеќе се грижат за производите што ги купуваат и за тоа како се направени. Ова има големо влијание не само на квалитетот на грижата, туку и на животната средина и нејзиното зачувување“.

Природни производи

Основата е во природните препарати и во природен изглед. Како што објаснува Марија Осорио, маркетинг директор на линијата за убавина на Cosmetics Labs за Marie Clare, американските потрошувачи сакаат природен сјај со минимална инвестиција на време и напор. Сепак, целиот скандинавски принцип почива на регуларноста, природните препарати и континуираната употреба.

Хидратација, хидратација и само хидратација

Марија Осорио наведува дека 80% од козметичкиот пазар се состои од производи за хидратација на кожата и дека побарувачката за нив се зголемува од месец во месец, дури и во топлите и неподносливи летни месеци.

„Со оглед на тоа што скандинавските земји се познати по пониски температури, логично е фокусот да биде ставен на хидратацијата на сува кожа. Сепак, овој тренд зема замав во текот на летните месеци кога треба да ѝ се дозволи на кожата да дише.


ФОТО: Инстаграм