Сите сме мислеле погрешно: Оваа диета е смрт за организмот

Речиси цел живот, особено во периодот пред и по новогодишните празници, жените се преокупирани со режимот на исхрана. Речиси сите барем еднаш сме ја практикувале диета која не вклучува житарици и тесто, но сега се’ повеќе професори имаат поинаков став на оваа тема.

Истражувачи од универзитетите Шефилд и Ридинг велат дека токму избегнувањето на овие производи е бесмислено. Диетата која го исфрлува глутенот што се наоѓа во намирниците како леб, тестенини и житарки подразбира зголемени болки во стомакот кои воопшто не се поволни за вашиот организам.

Истражувањето објавено во магазинот „Гастроентеролози“ открило дека на волонтерите кои две недели не им било дозволено да консумираат глутен имале сериозни проблеми со стомакот.