Тајната за долговечноста на Јапонците: 5 моќни намирници

Јапонците се наоѓаат на листата на најдолговечен народ, а бројот на луѓе со прекумерена тежина кај нив е многу мал. Како успеваат во тоа


Јапонците се различни од другите нации кога станува збор за исхраната. Тие не јадат леб и јадат супа за појадок.
Тие консумираат многу ферментирана и необработена храна, зеленчук и житарки, умерено количество месо и производи од животинско потекло, и овошјето и шеќерите им се сведени на минимум.


Соба - Резанци

Во Јапонија, се подготвуваат многу оброци со тестенини или се додадок на зеленчуци и зачини, но соба-резанците се на врвот на листата на најздрави јадења.
Тие се подготвени од брашно од леќа и се богати со протеини, витамини Б, како и хранливи материи кои се одлични во борбата против високиот крвен притисок и го забавуваат стареењето.
Сепак, техниката за подготовка на тестенини од леќа не е лесна за совладување. Иако како најдобри се свежите, треба да ја прочитате декларацијата за квалитетни тестенини што се продаваат во продавницата.


Колку е поголем процентот на леќата, толку подобро - и добар знак е кратокиот список на другите состојки. Нудлите, односно тестенините од леќа ќе бидат највкусни ако ги готвите во многу вода и ако ги послужите веднаш по процедувањето. Тие обично се готват од 3-5 минути. За тоа време, бидете блиску до тенџерето затоа што ако се преварени, нема да бидат вкусни.



Мисо паста

Традиционалната ферментирана паста од соја се смета за една од најпознатите корисни намирници во Јапонија, бидејќи содржи живи култури кои го забрзуваат варењето и го зајакнуваат имунитетот, а и богати се со витамини и минерали.
Покрај чистата соја, мисо може да се направи со јачмен или ориз.
Мисо пастата е омилен додаток на супи и сосови, а за да ги задржите неговите својства, не смеете да го вриете.

Најдобар ефект ќе го добиете ако го измешате со малку вода и го додадете во садовите пред крајот на готвењето.
Мисо паста со највисок квалитет се добива од органски солена и квалитетна соја со малку вода за да се зачува интензивниот вкус.



Умебоши слива
Иако се од родот сливи, умебоши (
prunus mume) се всушност еден вид кајсија која во кинеската медицина се сушела, и ја користеле како лек пред 2.000 години.

Тие името „суви сливи“ го добиле заради нивниот карактеристичен изглед. Нешто подоцна, Јапонците, заедно со лисјата на растението шисо, го сменија начинот на подготовка и почнаа да ги користат уме сливите како здрави тоници, природни конзерванси и средство за отстранување на бактерии.


Самурајите ги употребувале умебоши сливите против замор, за сила и енергија. Тој е одличен природен антибиотик против бројни заболувања и болести, запек и за здраво варење, како и за здравјето на црниот дроб и крвните садови.

Поради изобилството на сол, не се препорачува да се јаде повеќе од една на ден, и се користи како додаток на многу јадења, или исецкани на парчиња или во форма на паста.



Амазаке

Амазаке е традиционален јапонски пијалок направен од ферментиран ориз. Техниката на ферментација и конзервирање храна што јапонците ја користат повеќе од 1700 години со готвење оризова вода и печурки.

За осум до десет часа, добивате пијалок полн со хранливи и добри бактерии, корисни за имунитетот. Амазаке има карактеристичен сладок вкус и со векови бил омилен пијалок низ јапонските улици. Во последниве години, пијалокот се врати на голема врата и прераснува во сè попопуларен.



Алги

Во Јапонија, алгите се јадат свежи или сушени, во мисо супи, салати или суши. Тие се сметаат за едни од најпознатите лековити јадења што го чистат организмот и се бранат од болести благодарение на нивниот состав богат со хранливи материи. Тие се темни по боја и имаат благ мирис на морето, алгите се популарни во Јапонија како состојка во многу јадења, но помагаат и при слабеење.

Извор: stil.kurir.rs

Фото: Shutterstock

Зошто јапонските деца никогаш не се хистерични: Методи на кои се восхитува целиот свет