Зошто јапонските деца никогаш не се хистерични: Методи на кои се восхитува целиот свет

Младите Јапонци не ги сметаат за досада постарите, туку за извор на мудрост. За возврат, старите не им викаат на младите и не ги критикуваат, туку им ја пренесуваат својата мудрост.

Јапонија е земја на која многумина се восхитуваат од многу причини, а една од најсилните е начинот на кој ги едуцираат децата.

Карактерот на јапонците никогаш не престанува да го воодушевува целиот свет. Сите ние имавме можност да слушнеме колку се упорни и во никој случај не ја губат својата смиреност и чувство за комуникација. Познати се и по нивната почит кон другите и со нивната напорна работа.

Децата од Јапонија се многу различни од децата од Западот. Тие се умерени и секогаш се однесуваат добро, ги слушаат родителите и никогаш не се хистерични и немаат напад на бес. Која е тајната?


Јапонците многу ги ценат семејните врски

Тесната врска помеѓу членовите на семејството од различни генерации е нешто што, меѓу другото, ги прави и Јапонците толку посебни. Оваа врска помеѓу старите и младите се заснова на длабоко сочувство и меѓусебна загриженост што, за жал, не може да се види на кое било друго место во светот. Старите луѓе во Јапонија се сметаат за извор на мудрост и заслужуваат посебно внимание и почит.

Старите луѓе, од друга страна, имаат многу трпеливост и љубов кон младите. Старите Јапонци се однесуваат како ментори, а не како критичари и извршители. Во него лежи клучот за хармонија меѓу генерациите.

Јапонците ги ценат и ги почитуваат сите нивни роднини. Во исто време, тие имаат многу строги граници. На пример, се смета за неприфатливо бабите и дедовците да го одгледуваат нивното внуче, затоа што неговите родители немаат доволно време. Семејните врски во Јапонија не се засноваат на „размена на услуги“, туку врз верувањето дека сè на овој свет има свое место.


Разбирање на родителството

Повеќето семејства во Јапонија веруваат дека родителството треба да се заснова на чувствителност и разбирање. Подигањето на вашиот глас на дете во Јапонија е исто како и остра казна. Родителите во земјата на изгрејсонцето веруваат дека со избегнување на казната, тие всушност ги учат децата како да се поврзат со светот и да ги почитуваат чувствата на другите.

Ако детето не е добро, мама и тато го казнуваат со поглед или со гест на неодобрување. Притоа, со тоа тие покажуваат дека таквото однесување е неприфатливо. Фразите како што се „ќе го повредиш“ се користат за укажување на недолично однесување и последици и не се само така кажани.

Истото правило важи и за предмети. На пример, ако детето скрши играчка, родителот ќе рече „не си во право“, а не „Си ја скршил играчката“. Јапонците ја потенцираат важноста на парчето, а не функционалноста на предметот. Затоа децата учат од раното детство да бидат свесни за сè во секоја ситуација и да се грижат за сè околу нив.


Најголемата тајна е слободното време

Јапонците го поминуваат слободното време со своите деца. Тие не го сметаат учењето како посебна активност, туку работат заедно. Најважно за нив е да градат силна врска со децата.

Во Јапонија, многу е ретко кога мајката запишува дете во градинка пред да наполни три години. Јапонските жени ги носат своите деца буквално насекаде, бидејќи веруваат дека таквата физичка блискост создава длабоки и силни врски. Тие, исто така веруваат дека ако е близу мајката ја смирува душата на бебето. Мајките во Јапонија се грижат многу да разговараат со своите деца.

Односот со таткото, баба и дедо е многу сличен. Во Јапонија, семејствата редовно ручаат и вечераат заедно, разговараат и раскажуваат меѓу себе што им се случило во текот на денот.

Овие семејни приказни често се повторуваат, му даваат на детето чувство на припадност и идентитет, како и важноста на вербалната комуникација.

Ова е главната причина зошто децата од Јапонија не прават сцени. Тие растат во средина каде што можноста за непријатно изненадување се одржува на минимум и никогаш не им недостасува љубов.

Тие стануваат свесни дека постои наредба што треба да се следи, како и дека секоја личност има свое место и улога. Ги смирува нивните умови, ги прави без предрасуди и им помага да разберат дека нема потреба од агресивно изразување на емоциите.