Тешкотии со кои се соочуваат лица кои се во втор брак

Кога се обидуваме повторно во љубовта, но сепак има проблеми

Многу луѓе мислат дека вториот брак обично е поуспешен од првиот. Веројатно возраста и свеста имаат огромна врска. Искуството исто така има улога. Човек учи да се разбере подобро и да ги утврди своите и потребите на другите. Љубовта во зрелата возраст е исто така повеќе свесен механизам, за разлика од онаа во младоста, кој поминала низ виор, но оставило голем уништување.

Кога сте во брак прв пат, најчестите проблеми во бракот се вртат околу усогласувањето на карактерот, интимноста и сексот, финансиите, идеалите, целите и визиите за иднината, улогите што секој партнер ќе ги има во бракот, стилот на комуникација. Обично во овие области има и проблеми во кохабитацијата.

Кога сте во брак по втор пат, веројатно ќе направите подобар избор. Но, тоа не значи дека не можат да се појават проблеми. Од која природа се најчесто, погледнете во следните неколку редови:


Мешано семејство

Една од најголемите потешкотии во вториот брак е мешањето на деца од претходниот брак, доколку има. Приоритетите се менуваат, а новите одговорности што ќе ги имате се различни. Потребите на вашите деца, како и на оние на вашите заеднички деца, доколку се случи да имате заедничко потомство, ќе бидат покомплексни од порано. Исто така, може да има проблеми и меѓу децата.


Финансии

Финансиски проблеми се можни во сите бракови, без оглед колку ќе ги имате. Парите се најчеста причина за развод, затоа треба да ја знаете важноста да разговарате за финансиските прашања и да дефинирате методологија за вашето семејство да функционира финансиски, за парите да не бидат причини за кавги.


Слаби чувства за семејство

Ако сте стапиле во вториот брак во поодмината возраст, шансите да имате свои деца со новиот партнер се мали. Многу бракови се без  деца, а тоа создава чувство на неплодност, на помалку комплетно семејство, што може да биде проблем со текот на времето.


Видови на однесувања се развиваат за време на првиот брак

За да може вашиот втор брак да биде успешен, треба да бидете свесни за однесувањата што ги развивте за прв пат кои се покажаа штетни за врската. Уште полошо, ако вие ги наметнувате своите навики на сегашниот сопруг/сопруга што ви се допаднале кај поранешната сопруг/сопруга и навикнати сте на работите што се случувале на одреден начин. Ова може да биде сериозна пречка за вашиот нов брак.


Спомени од првиот брак

Вашиот прв брак е дел од вашиот живот и тој не може да се смени. Но, избегнувајте да делите гласно сеќавања за него, било да е добро или лошо. Продолжете напред со сегашниот партнер за да избегнете тензии меѓу вас.