ТИЕ СЕ БОГАТИ СО АНТИОКСИДАНСИ: Со нив ќе ја сочувате младоста
Антиоксидантите се едни од најважните хранливи материи, бидејќи го штитат организмот од стареење, туморски промени во клетките и други проблеми поврзани со оксидативниот стрес.
Варената или приготвена на пареа брокула е многу богата со антиоксиданси. Според истражувањата честата конзумација на брокула гонамалува ризикот од развој на рак со до 15%.
Тие се корисни и за кожата, бидејќи антиоксидантите во нив ја прават мека, млада и здрава. Брчките и фините линии ќе ве снајдат подоцна во животот, ако јадете брокула неколку пати неделно.
Црвената марула е посебна сорта марула, која е исклучително корисна и богата со антиоксиданси. Користете ја во сендвичи, салати, стартери.
Артичокот е многу користен во медитеранската кујна. Таа е богат со калиум и бројни антиоксиданси. Во ливчињата се концентрирани големи количини влакна. Редовното консумирање на артишок ја намалува драстично количината на слободните радикали во организмот.